Ljeto u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica

Najava događanja u tjednu od 6. do 10.7.2015.:

U ponedjeljak, 6.7.2015. godine od 17.30 do 18.30 sati u Dječjem odjelu održat će se Ljetna pričaonica za djecu predškolske dobi od 4 godine nadalje. Voditeljica pričaonice je Marta Jagušić, a maleni posjetitelji slušat će priču o najglasnijem medvjediću na svijetu Hrkalu i njegovoj prijateljici Kamilici.
U srijedu, 8.7.2015. s početkom u 9.30 sati na terasi ispred knjižnice (u slučaju lošeg vremena u Čitaonici tiska na 1. katu knjižnice) bake iz Doma za starije i nemoćne Koprivnica održat će se za djecu i odrasle kreativnu radionicu „Spomenar s bakama“.Polaznici radionice saznat će što su spomenari, što sadrže, kako su se nekada izrađivale te đačke bilježnice koje su čuvale uspomene na drage prijatelje, a izradit će se i zajednički spomenar.
U četvrtak, 9.7.2015. s početkom u 13.00 sati u Dječjem odjelu održat će se radionica za djecu osnovnoškolske dobi „Mreža plus – istraži korisne web alate i aplikacije“ u kojoj će polaznici moći naučiti kako se služiti web 2.0 alatima i primijeniti ih prilikom izrade postera, prezentacija i radova za školu.
U petak, 10.7.2015. s početkom u 10.00 sati na terasi ispred knjižnice (u slučaju lošeg vremena u Čitaonici tiska) započinje program pod nazivom „Zdravstveni savjeti pod suncobranima“ u suradnji sa zdravstvenim stručnjacima iz Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica. O temi „Demencija – enigma suvremene medicine“ govorit će Suzana Pejnović, dr. med. spec. neurologije. U programu će sudjelovati i učenice medicinskog usmjerenja koprivničke Srednje škole Martina Belec i Mirna Babić koje će građanima mjeriti krvni tlak i indeks tjelesne mase.Svi zainteresirani su dobrodošli.

Demencija je pojam koji označava skupinu simptoma od kojih je najizraženiji gubitak pamćenja. Uz smetnje pamćenja javljaju se i drugi simptomi koji vode sve izraženijem oštećenju spoznajnih funkcija te sve većoj ovisnosti oboljelog o pomoći okoline. Mogu se javiti i poremećaji govora, nemogućnost izvršavanja složenih naučenih radnji te nemogućnost prepoznavanja predmeta uz sačuvani vid. Demencija može nastati u bilo kojoj dobi, ali prvenstveno zahvaća starije(oko 5% onih između 65 i 74 te 40% onih iznad 85 godina). Suzana Pejnović, dr. med. spec. neurologije voditeljice je Odjela neurologije Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, a ovom prilikom savjetovat će sve zainteresirane kako prepoznati demenciju, može li se demencija liječiti i kako pomoći dementnoj osobi.

Ostali programi:

U radno vrijeme Knjižnice se održavati čitaonica na otvorenom i prodaja otpisanih knjiga, a u Dječjem odjelu korisnici mogu sudjelovati u kompjutorskim radionicama, video projekcijama, glazbenim slušaonicama, posuditi kovčežiće iznenađenja „Igrajmo se s mamom i tatom, bakom i djedom“, „Igraj se i uči“, posuditi torbice za učenje stranih jezika, sudjelovati u nagradnom online glazbenom kvizu i u izboru za naj-slikovnicu ljeta.
Ljetno radno vrijeme Knjižnice od 23.6. do 28.8. je ponedjeljkom i utorkom od 12.00 do 19.00 sati, srijedom, četvrtkom i petkom od 8.00 do 15.00 sati.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica