Likovni radovi đurđevačke Udruge Peski art ove godine odlaze u Glinu

Udruga „Peski-Art Đurđevac“ već tradicionalno organizira likovnu radionicu „Peski-Art Đurđevac“, a pripreme i prve organizacijske radnje za njeno 9. izdanje su počele.

Likovnom radionicom “Peski-Art Đurđevac” obilježavaju se značajni datumi novije hrvatske povijesti, naročito datum oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu, a održava se u čast rođenog Đurđevčana, heroja Domovinskoga rata generala MLADENA MARKAČA.

Radi širenja spoznaje o važnosti tog događaja organizatori likovne radove daruju u gradove i (ili) ustanove koji su simboli borbe za slobodnu hrvatsku, koji su posebno stradali u Domovinskom ratu i koji posebno cijene doprinos hrvatskih branitelja i generala Mladena Markača hrvatskoj slobodi.

Sukladno odlukama o mjestu darovanja likovnih radova sa ovogodišnje likovne radionice, poslano je pismo namjere Gradu Glini za primitak donacije likovnih radova sa 9. likovne radionice “Peski-Art 2021. Đurđevac”. Ostvareni su kontakti sa gradonačelnikom Grada Gline gosp. Ivanom Jankovićem i iz njegova ureda stigla je kratka poruka potvrde primitka donacije.Dakle, s radošću objavljujemo da će ove godine likovni radovi putovati u Grad Glinu, jedan od simbola borbe za slobodnu Hrvatsku i otpora neprijatelju. Grad Glina je teško stradao u Domovinskom ratu.

Naime, 26. lipnja 1991. godine je, napadom na Policijsku postaju Glina od strane srpskog agresora, na području Banovine počeo Domovinski rat. Samo dan nakon što je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, u ranu zoru 26. lipnja 1991. godine, oko 4 sata i 20 minuta, Glinom su odjeknuli prvi pucnjevi. Pobunjeni Srbi, potpomognuti JNA, napali su Policijsku postaju Glina. Iako u okruženju, hrvatski policajci aktivnog i pričuvnog sastava glinske policijske postaje pružali su snažan otpor.

Glina je oslobođena 6. kolovoza 1995. godine kada su postrojbe Hrvatske vojske i policije u veličanstvenoj vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” oslobodile Glinu, te isti taj datum se obilježava kao Dan grada Gline. Nakon teških stradanja u Domovinskom ratu, Grad Glina je teško stradao i u nedavnom razornom potresu i organizatori 9. likovne radionice „Pski-Art 2021. Đurđevac“ zbog svega toga daruju likovne radove upravo Gradu Glini.

Izvor: Udruga Peski art Đurđevac

Služba ureda župana