Kulturna raznolikost Koprivničko-križevačke županije – predstavljanje albanske i mađarske kulture

U Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica, studijski odjel je 7. svibnja 2008. godine održana kulturno-glazbena večer kroz koju su svoje kulturalne posebnosti predstavili Albanci i Mađari. Glazbeni dio mađarskog dijela večeri prezentirali su tamburaški orkestar “Tomo Šestak” Koprivnica pod vođenjem dirigenta Antala Pappa dok je albanski dio predstavljen od strane obitelji Mjeda iz Koprivnice – Lajde Mjeda, prof., Bernardine Mjeda, prof. i Filipa Mjede te predstavljanjem albanskih narodnih instrumenata i pjesama u izvedbi Martina Gojana i Adama Gashia. Raznolikost programu doprinijeli su i polaznici igraonice mađarskog jezika iz Ždale koji su svojim recitacijama unijeli duh dječje igre u ovu večer.

Prostor studijskog odjela knjižnice tako je odzvanjao živopisnim mađarskim čardašima i sjetnim albanskim baladama na zadovoljstvo publike koja je ispunila svaki kutak studijskog odjela knjižnice.

Predstavljanje navedenih kultura dio je projekta Kulturne raznolikosti Koprivničko-križevačke županije a povodom proglašenja 2008. godine “godinom međukulturalnog dijaloga” od strane EU. Dijalog je učinkovito sredstvo za gradnju poveznica među kulturama, narodnostima i jezicima koji omogućuje upoznavanje bogatstva raznolikosti unutar jedne regije, države i cijele Europe.