KUD Prugovac na 49. Vinkovačkim jesenima

U nedjelju, 21. rujna 2014. godine održan je Svečani mimohod, najatraktivnija manifestacija Vinkovačkih jeseni. Svaka folklorna skupina koja je sudjelovala u mimohodu pokazala je ljepotu i bogatstvo narodne nošnje te ono što su im ostavili njihovi preci. Bila je to još jedna uspješna manifestacija tradicijske kulture, odnosno predstavljanje hrvatske tradicijske baštine.

U mimohodu je sudjelovalo oko 3500 članova iz 80-tak folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva, 50 konjanika i 25 konjskih zaprega, a pratilo ih je nekoliko tisuća posjetitelja. Nakon mimohoda, na Trgu bana Josipa Šokčevića, stadionu HNK Cibalije te oko kružnog toka na ulazu u stadion svi sudionici i posjetitelji zaplesali su veliko šokačko kolo kako bi s Vinkovačkih jeseni poslali poruku zajedništva, prijateljstva i jedinstva.

Na ovogodišnjim 49. Vinkovačkim jesenim predstavnik Koprivničko-križevačke županije bio je KUD „Prugovac“ iz Prugovca, a domaćini su im bili članovi KUD-a „AdyEndre“-Korogy. Brojni posjetitelji mogli su vidjeti dio baštine podravskog kraja i ljepotu narodne nošnje Prugovca.

Zrinka Roksandić, tajnica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga KKŽ