Kuburaši i Zagorci na prijemu pohvalili suradnju s Županijom

Župan je pohvalio rad ovih udruga te istaknuo da Koprivničko-križevačka županija nastavlja poticati udruge koje čuvaju povijesne običaje i tradiciju.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren primio je utorak 14. svibnja predstavnike Kuburaškog društva Koprivnica i Udruge Zagoraca Podravine. Radi se o udrugama koje doprinose društvenom životu ovog kraja te su svojim atraktivnim nastupima potaknule i ostale na dodatni angažman glede promocije tradicije i čuvanja baštine.

Župan je pohvalio rad ovih udruga te istaknuo da Koprivničko-križevačka županija nastavlja poticati udruge koje čuvaju povijesne običaje i tradiciju. Predsjednik Društva kuburaša kratko je pojasnio same aktivnosti udruge do sada te posebno pohvalio zalaganje članova koji u svoju opremu i odjeću, kao i nastupe, ulažu vlastita sredstva.

Mato Kuzminski ispred Udruge Zagoraca upoznao je župana s planovima za ovu godinu koji uključuju organiziranje sportskih igara, okupljanje svih zavičajnih udruga Zagoraca, te izdavanje svojevrsne monografije o dolasku Zagoraca, kojih živi vrlo mnogo na području Koprivnice i okolnih naselja, na područje Podravine. Prilikom susreta prezentirano je i poznato bednjansko narječje, koje članovi udruge u Podravini žele njegovati i na kojem planiraju izvesti igrokaz o starim običajima Zagoraca.

Za kraj župan Koren imao je i priliku upoznati se s oružjem kuburaša, te ispaliti hitac iz njihovog originalnog oružja – kubure.