Križevačkoj publici predstavljena djela velikana naivne umjetnosti

U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci u utorak, 28.srpnja otvorena je izložba „Hlebinska škola“ na kojoj su križevačkoj publici predstavljene 33 umjetnine velikana naivne umjetnosti. Izložba je organizirana u suradnji Gradskog muzeja Križevci i Muzeja grada Koprivnice, a ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao joj je zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je uz čestitke organizatorima  istaknuo važnost suradnje kulturnih ustanova te promocije naivne umjetnosti.

„Lijepo je vidjeti suradnju između muzeja, posebice kada ona rezultira ovako kvalitetnom izložbom na kojoj se mogu razgledati sjajna umjetnička djela naših naivnih umjetnika. Križevci i Koprivnica nisu geografski daleko, no važno je raditi na povezivanju putem kulture, a u tom pogledu naša županija ima mnogo toga za pokazati. Naivna umjetnost je kulturni brend Koprivničko-križevačke županije i Hrvatske, prepoznata je u cijelome svijetu i svi zajedno trebamo raditi na promociji. Čestitam svima koji su uložili vrijeme i trud da se ova djela pokažu publici, vjerujem kako će brojni posjetitelji i ljubitelji umjetnosti uživati“, kazao je zamjenik Ljubić na otvorenju.

Ravnateljica križevačkog muzeja Tea Hatadi zahvalila je svima koji su sudjelovali na projektu Drugog križevačkog likovnog ljeta te Koprivničko-križevačkoj županiji, Gradu Križevci i Ministarstvu kulture koji su podržali izložbu Hlebinska škola napomenuvši kako naivna umjetnost živi i u Križevcima. “Ova izložba planirana je kako bi obnovila, potaknula, podsjetila, učvrstila i nanovo stvorila veze između dva susjedna grada i dvije djelovanjem bliske institucije“, kazala je Hatadi. Predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović dodao je kako veseli suradnja dva gradska muzeja te prilika da se vidi hlebinska naiva, a kustosica Helena Kušenić je govorila o samoj izložbi i značaju naive u kontekstu hrvatske likovne umjetnosti. „Naivna umjetnost u svojim segmentima je jednako važan dio hrvatske i svjetske moderne umjetnosti što se primjerice može vidjeti u djelu „Maska“  Ivana Generalića. Naiva nije samo prikaz tradicionalne seoske svakodnevice već se ona kroz načela Krste Hegedušića i grupe Zemlja, čiji je član bio i znameniti križevački slikar Marijan Detoni, bavila ozbiljnom socijalnom, političkom i društvenom tematikom te kontekstom vremena“, pojasnila je Kušenić opisujući izložena djela.

Na izložbi su predstavljeni autori 1. generacije (Ivan Generalić, Mirko Virius, Franjo Mraz), 2. generacije (Ivan Večenaj, Mijo Kovačić, Dragan Gaži, Franjo Filipović, Martin Mehkek…), 3. generacije (Ivan Lacković-Croata, Franjo Vujčec, Stjepan Večenaj…) te kipari (Mato Generalić, Dragica Belković, Bara Mustafa…), uz mali odmak prema stvaralaštvu autsajdera (Ana Matina, Drago Jurak, Mara Puškarić Petras).

Projekt je realiziran uz potporu Koprivničko-križevačke županije, Grada Križevci te Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a izložba se može pogledati do 28. kolovoza svaki radni dan od 10 do 13 sati i subotom od 10 do 12 sati.

Služba ureda župana