Kreću građevinski radovi u sklopu najveće investicije u zdravstvo u Županiji – kvaliteta zdravstvene usluge unaprijedit će se u  devet segmenata, a poseban naglasak je na rekonstrukciji Odjela pedijatrije

U prostorima Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ u srijedu, 13. ožujka održana je konferencija za medije na temu projekta „Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje dnevnih bolnica u Općoj bolnici „Dr. Tomislav Bardek“ u Koprivnici“.

Ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić tom je prilikom potpisao ugovor o građevinskim radovima s predsjednikom Uprave tvrtke Radnik d.d. iz Križevaca Mirkom Habijancom te pojasnio kako je projekt ugovoren s Vladom Republike Hrvatske u kolovozu 2017. godine, tada vrijednosti preko 35 milijuna kuna. Vrijednost u segmentu građevinskih radova naknadno je povećana te je sada ukupan iznos projekta 47.290.120,00 kuna, dok se na same građevinske radove odnosi oko 31,5 milijuna kuna.

Tvrtka Radnik d.d. iz Križevaca u postupku javne nabave kao zainteresirani ponuditelj dostavila je ekonomski najpovoljniju ponudu i na taj način stekla sve uvjete da pristupi potpisivanju ugovora s Općom bolnicom Koprivnica, a voditelj projekta je dipl. ing. Vedran Petrović. Svrha te priče je unaprjeđenje kvalitete zdravstvene zaštite, a ono što je davno prepoznato u sustavu je da se akutni, ali i kronični pacijenti, u dobrom dijelu, mogu zbrinuti u dnevnoj bolnici. Zbrinjavanjem takvih pacijenata na dnevnoj razni zdravstveno stanje se može bitno popraviti ili u potpunosti regulirati, bez potrebe njegova smještanja na akutni bolnički odjel čime se stvaraju dodatni troškovi zdravstvu.“, dodao je ravnatelj Devčić i napomenuo: „Koncept dnevnih bolnica prije desetak godina zaživio je u hrvatskom zdravstvu kao novi model, i koprivnička bolnica u Koprivnici kontinuirano bilježi porast dnevno-bolničkih posjeta.

Ideja ovog projekta je da se rekonstrukcijama u pojedinim segmentima omogući kvalitetniji boravak dnevno-bolničkim pacijentima, što će povećati njihov protok i kvalitetu zbrinjavanja, a s druge strane rasteretiti akutne bolničke odjele. Tako ćemo povećati kvalitetu zdravstvene zaštite, i ono čemu težimo – smanjiti troškove koje svakodnevno stvaramo u zdravstvenom sustavu.“

U koprivničkoj će se bolnici u devet segmenata dnevnih bolnica napraviti infrastrukturni zahvati, a unatoč tome što su mnoge bolnice odlučila izdvojiti dnevne bolnice od akutnih kapaciteta, ovdje se nastojalo da se dnevno-bolnički kapaciteti nalaze uz akutne odjele. Kao što je pojasnio ravnatelj Devčić, razlog tome je sve manje liječnika koji trebaju biti što dostupniji pacijentima.

Potpisivanju ugovora prisustvovao i župan Darko Koren koji je kazao kako je već najavljivano da je 2019. godina investicija u zdravstveni sektor, što dokazuje i ovaj događaj, koji je najveća investicija u zdravstveni sektor u Županiji.

Nije potrebno pojašnjavati koliko napora predstavlja svaka investicija u zdravstveni sektor koji je opterećen problemima, a u tim okolnostima nije se lako izboriti za provedbu investicija. Ovo je uspjeh i sreća za sve nas i svima koji su u tome sudjelovali iskreno zahvaljujem. Možemo reći kako je sektor zdravstva najvažniji od svih u društvu te zahvaljujem ravnatelju Devčiću i suradnicima što u teškim okolnostima uspijevaju održati taj sustav na razini koja omogućuje kvalitetnu zdravstvenu skrb našim građanima.“, kazao je župan.

Okupljenima se obratio i predsjednik Uprave Radnika Mirko Habijanec koji je dodao: „Mi ovdje radimo dva objekta, s time da novi objekt ima 1900 kvadrata, prizemlje i dva kata, a na starom se dijelu radi adaptacija, odnosno mijenjanje instalacije i rasvjete kako bi se postigla funkcionalnost. Rok za gradnju je 15. studeni ove godine i nadamo se uspješnoj suradnji. Tvrtka Radnik prošle je godine proslavila 70 godina postojanja i drago nam je da smo dobili ovaj posao.

Prije samog potpisivanja ugovora i konferencije za medije, župan, ravnatelj Devčić, zamjenik župana Ratimir Ljubić i ostali suradnici obišli su Odjel pedijatrije, gdje ih dočekala voditeljica Odjela dr. Maja Toth Mršić, te im pokazala sve prostore.

Župan je kazao kako je Odjel pedijatrije jedan od najvažniji, djeca se na njemu kvalitetno liječe, no uvjeti ipak nisu adekvatni: „Velik dio nove investicije odnosi se na rješavanje tog gorućeg problema uređenja pedijatrije i prostora brige o djeci. Osim toga smo si, uvidjevši uvjete u kojima Odjel djeluje i u razgovoru s voditeljicom Odjela, dali zadatak da povrh institucionalnog procesa napravimo dodatne napore da se osigura potrebna oprema. To što smo vidjeli na Odjelu je za zamisliti se, a roditelji trebaju prostor kako bi bilo sa svojom djecom. Svi smo se složili da ćemo maksimalno uložiti napore da se stanje u pedijatriji riješi, a Uprava bolnice zaista čini sve što je moguće. Dio će se riješiti kroz ovaj projekt, a drugi dio izvaninstitucionalno. Ovaj projekt će u velikoj mjeri unaprijediti rad bolnice, koja je kralježnica zdravstvenog sustava.“

Ravnatelj Devčić složio se sa županom te dodao kako je već godinama na Odjelu pedijatrije prisutan nedostatak infrastrukture i manjak liječnika, no imaju prvog specijalizanta. Ujedno je pojasnio kako će Odjel biti u potpunosti rekonstruiran i izmješten na četvrti kat, napravit će se velika igraonica za djecu, zajedničke prostorije za dežurno osoblje i dvorana za edukaciju, a postojeća kvadratura Odjela će se udvostručiti.

Služba ureda župana