Koprivničko-križevački vatrogasci, HGSS i Podravka pomažu Sisačko-moslavačkoj županiji

Odmah nakon snažnog potresa koji je jučer pogodio Petrinju i okolno područje, a prema zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Slavka Tucakovića, vatrogasci s područja Koprivničko-križevačke županije uputili su se u pomoć pri otklanjanju posljedica potresa. Zajedno s njima krenuli su i članovi HGSS-a koji pružaju pomoć unesrećenima te sudjeluju u akcijama raščišćavanja terena.

Županijskim vatrogascima zapovijeda Zvonimir Habijan, zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice, a u ispomoći Sisačko-moslavačkoj županiji sudjeluje ih 63 i to: profesionalni vatrogasci iz JVP Koprivnice, JVP Đurđevca i JVP Križevaca, kao i dobrovoljni vatrogasci iz DVD-a Koprivnica, DVD-a Rasinja, DVD-a Sigetec, DVD-a Legrad, DVD-a Domaji, DVD-a Starigrad, DVD-a Jagnjedovec, DVD-a Reka, DVD-a Štaglinec, DVD-a Koprivnički Ivanec, DVD-a Kalinovac, DVD-a Đurđevac, DVD-a Peteranec i DVD-a Koprivnički Bregi.

Zajedno s vatrogascima na terenu je 14 kombi vozila, dvije autocisterne za prijevoz pitke vode, tehničko vozilo s kranom te zapovjedno vozilo. Vatrogasci su opremljeni kompletnom opremom za osobnu zaštitu, sustavom radio veze – analognim i digitalnim sustavom Tetra, opremom za tehničke intervencije, kao i opremom za pružanje prve medicinske pomoći.

Po dolasku u Petrinju županijski su vatrogasci stavljeni na raspolaganje Stožeru civilne zaštite Grada Petrinje i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Petrinje, a u pripremi su i dodatne vatrogasne snage koje će, ukoliko se ukaže potreba, žurno biti upućene na ugroženo područje.

Da je kompanija s velikim srcem još je jednom pokazala Podravka d.d., koja je osigurala donaciju od čak 10 tona svojih proizvoda za šire područje Petrinje, u dogovoru s nacionalnim i županijskim Stožerom civilne zaštite.

Obzirom da je mnogo građana, odnosno pojedinaca, kao i članova braniteljskih udruga, udruga civilnog društva, obrtnika i gospodarstvenika iskazalo želju i volju pomoći unesrećenima, molimo ih da ne kreću pojedinačno prema Sisačko-moslavačkoj županiji, kako bi se izbjegli daljnji problemi i gužve, nego da se jave na jedinstveni broj za hitne slučajeve 112. Na tom broju će se svima, u koordinaciji sa županijskim Stožerom, dati jasne upute na koji način mogu pomoći.

Na terenu u Sisačko-moslavačkoj županiji nalazi se preko dvije tisuće vatrogasaca i preko 300 članova HGSS-a, kao i pripadnici MORH-a, sa svom potrebnom opremom te je u ovakvim situacijama najvažnije osloboditi prostor upravo stručnim i osposobljenim kadrovima žurnih službi sa iskustvom u krizama i nesrećama.

Koprivničko-križevačka županija i županijski Stožer i nadalje su na raspolaganju za pomoć građanima Sisačko-moslavačke županije, a angažman svih pripadnika žurnih službi koji predano i neumorno rade na pomoći unesrećenima, sanaciji terena i uspostavljanju osnovnih preduvjeta na život, uz ogroman odaziv građana i poslovnih subjekata, dokaz je da se zajedništvom mogu postići velike stvari.

Služba ureda župana

Foto: Krešimir Juratović, Podravka