Koprivničko-križevačka županija sudjelovala na 8. Internacionalnom kongresu slastičarstva Interslast

U utorak 15. listopada u Termama Tuhelj je održan osmi po redu Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva na kojem su se okupili profesionalni i hobi slastičari iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Tunisa, Turske, Italije, Nigerije i Irske kako bi razmijenili iskustva te pokazali svoja slastičarska umijeća i nacionalne slatke delicije. U ime Koprivničko-križevačke županije okupljenom auditoriju obratio se predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, a na svečanom otvorenju Interslasta prigodnim riječima obratili su se i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, direktor Interslasta Stjepan Odobašić te predsjednica Saveza slastičara Hrvatske Dragica Lukin.

Koprivničko-križevačka županija ove je godine bila županija partner ove značajne manifestacije na kojoj su se posjetiteljima kroz predavanja, radionice i stručne degustacije podravskih delicija predstavili Muzej prehrane Podravka d.d., Udruga žena Đurđevac, Društvo žena Općine Virje koje podržao načelnik Općine Virje Mirko Perok, Udruga žena Peteranec i Društvo žena Novigrad Podravski.

Ovogodišnja glavna tema bila je “Med u slastičarstvu“ pa su tako posjetitelji mogli kušati različite vrste kolača s medom, medenjake, paprenjake i medene pite, a u sklopu manifestacije održana su brojna predavanja vrhunskih stručnjaka iz svijeta slastičarstva i kulinarstva te natjecanja u spravljanju torta s medom, medenjaka i medenih pita u kategorijama slastičara seniora, juniora te učenika srednjih slastičarskih škola iz Hrvatske i Slovenije.

Na natjecateljskom dijelu Interslasta svoje vještine u spravljanju slastica pokazalo je 95 ekipa, a u jakoj konkurenciji predstavnici Koprivničko-križevačke županije su polučili sjajne rezultate. U kategoriji hobista seniora najbolju tortu s medom spravila je članica Društva žena Novigrad Marija Trepotec  za što je nagrađena zlatnom medaljom, a srebro je osvojila Marina Redžep iz Udruge žena Đurđevac.  U kategoriji medenih pita zlatnu medalju je osvojila članica Udruge žena Hrvatsko srce Peteranec Štefica Lukunić. Žiri gastro novinara odabrao je i najbolje medenjake, a u toj kategoriji srebro je osvojila Verona Lenhardt iz Udruge žena Đurđevac, dok je brončanu za svoje medenjake dobila članica Društva žena Virje  Josipa Rasinec.

Kod juniora Ana Marija Pepelnik iz Obrtničke škole Koprivnica osvojila je srebrnu i  brončanu medalju u kategoriji medenih pita, a u kategoriju medenjaka broncu je osvojila Amalija Ježovita iz Srednje škole Ivan Seljanec  u koju je otišla i nagrada za najboljeg    mentora u školstvu Hrvatske na području slastičarstva koja je pripala Mišelu Doskočilu. U sklopu natjecanja dodijeljene su medalje za izvornost i originalnost koje su dobile Brankica Balabanić iz Udruge žena Đurđevac za pogaču z oreji i medom te Đurđica Babec i Brankica Šumandl iz Drušva žena Virje za podravske medenjake.

Izvor fotografija: Krapinsko-zagorska županija

Služba ureda župana