Koprivničko-križevačka županija pristupila inicijativi za srednjeeuropskim prometnim povezivanjem koridorom ROUTE 65

Inicijativa za srednjeeuropskim prometnim povezivanjem započeta je u travnju 2004. kada je u poljskom Szczecinu potpisan sporazum za uspostavu CETC-ROUTE 65 koridora (Central European Transport Corridor). Svrha ovog koridora je povezivanje sjevera i juga Europe, od Švedske do Grčke. ROUTE 65 tako povezuje cestovne pravce s plovnim putovima i željezničkim pravcima, među kojima i ‘brzom prugom’ od Budimpešte do Rijeke. Važnost ovog koridora prepoznala je i Koprivničko-križevačka županija, kroz koju pravac prolazi, te su njeni predstavnici već sudjelovali na nekoliko sastanaka vezano uz ovu tematiku pa je donesena odluka da i naša Županija pristupi ovoj inicijativi.

Potpisivanje hrvatske deklaracije za razvoj srednjeeuropskog prometnog koridora CETC-ROUTE 65 održano je u srijedu, 20. travnja, u prostorima Varaždinske županije u Varaždinu. Deklaraciju su potpisali predstavnici Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Primorsko-goranske županije, gradova Zagreba i Rijeke, te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Inicijativi su se pridružile i druge važne institucije: Akademija tehničkih znanosti Hrvatske i Hrvatsko znanstveno društvo za promet, HŽ Infrastruktura i Lučka uprava Rijeka. Deklaraciju je u ime Koprivničko-križevačke županije potpisao župan Darko Koren.

Potpisnici su se obavezali da će u cilju nesmetanog prolaza ljudi i robe između sjeverne i južne Europe unapređivati CETC-ROUTE 65 inicijativu povezujući je s europskim prometnim sustavom, te inicirati i podupirati zajedničke inicijative koje jačaju gospodarski razvoj uzduž predviđene rute. Uključivanjem u ovu inicijativu očekuju se veće mogućnosti za iskorištavanje EU fondova kako bi se modernizirala postojeća infrastruktura na koridoru.