Koprivničko-križevačka županija primila certifikat CIFR – CROATIAN INVESTOR FRIENDLY REGION

Jučer, 26. rujna 2011. godine u hotelu Regent Esplanade u Zagrebu održana je završna svečanost projekta „Razvoj investicijskog okruženja“ koji je sufinanciran sredstvima EU u okviru III C komponente IPA Programa Regionalna konkurentnost i sredstvima Vlade RH ukupne vrijednosti 2,5 milijuna EUR.

Nositelj projekta bilo je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, dok su regionalni partneri, odnosno korisnici projekta bili predstavnici ukupno 12 županija koje su sudjelovale u drugoj fazi projekta odnosno naprednom programu „Razvoj investicijskog okruženja“. Cilj projekta bio je unapređenje i jačanje znanja i vještina županijskih timova vezanih uz privlačenje i zadržavanje stranih ulaganja.

Svečanosti su prisustvovali Domagoj Ivan Milošević, potpredsjednik Vlade za investicije, Njegova Ekselencija Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u RH, Sanja Rendić-Miočević, ravnateljica Uprave za gospodarsku diplomaciju, izvoz i investicije pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, zatim predstavnici veleposlanstava, ministarstava, kao i župani, zamjenici župana, te predstavnici županijskih timova uključeni u projekt.

Certifikat za Koprivničko-križevačku županiju primio je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, dok je certifikat ispred regionalnog koordinatora za područje Koprivničko-križevačke županije primila ravnateljica PORE Razvojne agencije Melita Birčić. Certifikate su primili i svi članovi županijskog tima koji su sudjelovali u projektu. Navedenim certifikatom Koprivničko-križevačka županija ispunila je sve preduvjete predviđene projektom i na taj način postala jedna od 12 županija u okviru naprednog programa projekta „Razvoj investicjskog okruženja“ koje su certificirane da posjeduju potrebna znanja i vještine neophodne za privlačenje novih stranih ulaganja.

Koprivničko-križevačka županija, PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja kao regionalni koordinator projekta za Koprivničko-križevačku županiju, Zavod za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije i HGK Županijska komora Koprivnica tijekom 20 mjeseci provedbe projekta sudjelovali su u svim projektnim aktivnostima koje su bile podijeljene u ukupno četiri standarda: Informacijski standard, Imovinski standard, Marketinški standard i Standard investicijskog okruženja, kao i u ostalim programima kao što su Outreach i Benchmarking programi.

Tijekom provedbe projekta županijski tim sastavljen od navedenih institucija izradio je brojne materijale za privlačenje stranih ulagača, marketinšku strategiju za Koprivničko-križevačku županiju, dok je u okviru projekta Koprivničko-križevačka županija sudjelovala u Outreach kampanji, odnosno predstavila je Koprivničko-križevačku županiju i mogućnosti ulaganja u županiju tvrtkama u SAD-u. Također su članovi županijskog tima sudjelovali na brojnim radionicama i edukacijama vezanim uz jačanje znanja i vještina na području privlačenja stranih ulaganja, dok su također sudjelovali i na dva studijska putovanja s ciljem upoznavanja najboljih praksi europskih država u privlačenju stranih ulaganja.

Ravnateljica PORE: Melita Birčić, v. r.