Koprivničko-križevačka županija predstavila se na sajmu Vinitech Sifel

Koprivničko-križevačka županija po drugi puta predstavlja se na sajmu „Vinitech Sifel“ koji se održava od 29. studenog do 1. prosinca 2016. godine u Bordeaux u Francuskoj.

Riječ je o vodećem europskom sajmu na području uzgoja vinove loze i vinarstva, a na ukupno 65.000 metara kvadratnih tehniku i opremu za proizvodnju vina, uzgoj voća i uzgoj povrća predstavlja oko tisuću izlagača. Svoja vina s područja Županije predstavljaju vinarije Kostanjevec, Rep i Matočec, a Sajmu prisustvuje i zamjenik župana Darko Sobota sa suradnicima.

Ove godine u fokusu Sajma su posao, inovacije i međunarodna trgovina, a predstavljeno je pet tematskih cjelina koje se odnose na vinogradarstvo (od sadnje do berbe), proizvodnju vina (fermentacija, vinifikacija, starenje, skladištenje i marketing), voćarstvo i povrćarstvo (od sadnje do pakiranja, marketinga, izvoza i prodaje) te marketing u poljoprivredi.

Valja još istaknuti da je Koprivničko-križevačka županija prije dvije godine sklopila sporazum o suradnji s razvojnom agencijom Interco Aquitaine, koja obavlja poslove međunarodne suradnje za francusku pokrajinu Akvitaniju te je u tom kontekstu između partnera započet dogovor o suradnji na području vinogradarstva, vinarstva, povrtlarstva i voćarstva. Jedan od modela suradnje dogovoren je preko lokalnih akcijskih grupa koji okupljaju proizvođače, odnosno dogovoreno je povezivanje LAG-a Podravina sa sličnim organizacijama u Akvitaniji kako bi se u partnerstvu omogućila razmjena iskustava i edukacija proizvođača od strane francuskih stručnjaka pa je tako na ovogodišnjem sajmu bilo prigode i za partnersko povezivanje s organizacijama iz Francuske.

U sklopu Sajma održan je i susret lokalnih akcijskih grupa i LAG-a Podravina, susret vinara s poznatim enolozima kao i brojne radionice, konferencije i predavanja. Pored toga, zamjenik Sobota susreo se s generalnom direktoricom francuskih sajmova Martine Dégremon, generalnom direktoricom sajma Vinitech Sifel iz Bordeauxa Delphine Demade te sa predstavnicom tvrtke Promosalons Tatjanom Matijašević Medros.

Služba ureda župana