Koprivničko-križevačka županija dobila izvrsnu ocjenu za proračunsku transparentnost

Institut za javne financije predstavio je rezultate sveobuhvatnog istraživanja transparentnosti proračuna županija, gradova i općina. Kao i u dosadašnjim istraživanjima, županije su se pokazale kao najtransparentnije jedinice, a po prvi put prosjek svih županija, uključujući i Koprivničko-križevačku, je 5,0 što znači da su objavile svih pet proračunskih dokumenata na svojim mrežnim stranicama. Gradovi su objavili u prosjeku 4,7, a općine 4,4 dokumenta.

Ovim je istraživanjem obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Otvorenost je mjerena brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica u razdoblju od studenog 2020. do travnja 2021., a to su: godišnje izvršenje proračuna za 2019., polugodišnje izvršenje proračuna za 2020. te prijedlog proračuna, izglasani proračun i proračun za građane za 2021. godinu.

Važno je spomenuti kako je u sedam ciklusa istraživanja, proračunska transparentnost svih lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica porasla s 1,8 u prvom na 4,5 u ovom, posljednjem ciklusu. Najbolji pokazatelj napretka je objava proračuna za građane kojeg je 2015. godine objavilo samo 1 posto općina, a 2021. godine čak 80 posto.

Kako bi dobiveni rezultati bili građanima što dostupniji i pregledniji, na internetskim stranicama Instituta za javne financije objavljena je interaktivna karta s rezultatima i podacima o svim županijama, gradovima i općinama.

 

Služba ureda župana