Koprivnički knjižničar Petar Lukačić aktivno sudjelovao na 81. Svjetskom kongresu knjižničara u Cape Townu

U Cape Townu, Južnoafrička Republika, od 15.8.2015. do 21. 8. 2015. održan je 81. Svjetski kongres knjižničara na kojemu su sudjelovala četiri predstavnika Hrvatske, a jedan od njih bio je i koprivnički knjižničar Petar Lukačić. Tema ovogodišnjeg Svjetskog knjižničarskog i informacijskog kongresa nosila je naziv “Dinamične knjižnice: pristup, razvoj i transformacija”, a koprivnički knjižničar s dva izlaganja predstavio je Koprivnicu i Hrvatsku i razvoj koprivničke knjižnice koja prati svjetske trendove.Kongresu je prisustvovalo preko 3 500 sudionika iz više od 120 zemalja.
Petar je na kongresu održao dva izlaganja. U usmenom izlaganju predstavio je projekt „Zelena knjižnica“ koji je započeo kao inicijativa istarskog knjižničarskog. Nacionalu dimenziju je dobio osnivanjem Radne grupe za Zelene knjižnice u sklopu Hrvatskog knjižničarskog društva, a u kojoj su članovi Dijana Sabolović-Krajina i Petar Lukačić iz koprivničke Knjižnice „Fran Galović“. Projekt „Zelena knjižnica“ ima za cilj informirati, educirati i senzibilizirati javnost o važnosti održivog razvoja i zaštiti okoliša kroz održavanje radionica, predavanja, video projekcija i sl.

Drugo izlaganje Petar je održao na sesiji postera o TEDxKoprivnicaLibrary konferencijama, koje se u Koprivnici održavaju od 2013. godine. Na samo da su ove konferencije izazvale veliku pozornost, posebice mlađih građana Koprivnice, nego je njihovo predstavljanje na Svjetskom kongresu knjižničara pobudilo velik interes knjižničara sa svih strana svijeta. Želja je koprivničkih knjižničara da se konferencije TEDxKoprivnicaLibraryodvijaju u što više knjižnica diljem svijeta, a koprivnička knjižnica može ponosno biti primjer.Konferecije se održavaju s ciljem da se potakne građanski aktivizam, odnosno angažiranije sudjelovanje građana u oblikovanju javnog života lokalne zajednice i društvu općenito.Ove konferencije također je podržalo Ministarstvo kulture RH, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Podravka.

Kontinuirano aktivno sudjelovanje koprivničkih knjižničara na ovakvom prestižnom svjetskom kongresu i predstavljanje rada koprivničke knjižnice, ali i Koprivnice, dokaz je da u našem gradu nemamo samo jednu od najboljih knjižnica u Hrvatskoj već i primjere dobre prakse u cijelome svijetu.

Sudjelovanje Petra Lukačića na kongresu u Cape Townu, osim same Knjižnice, financijski su poduprli Ministarstvo kulture RH i Hrvatsko knjižničarsko društvo, kojima se Knjižnica i ovim putem zahvaljuje na podršci i pomoći.

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”