Koprivničke vode predstavile Aglomeraciju – najveći infrastrukturni projekt u novijoj povijesti

Predstavnici Koprivničkih voda danas su u koprivničkom Domu mladih održali konferenciju za medije povodom početka radova na tenderu grada Koprivnice, a u sklopu projekta Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Koprivnica. Događanju je uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Riječ je o projektu vrijednom 410 milijuna kuna, pri čemu 283,8 milijuna kuna dolazi iz fondova Europske unije, 92,5 milijuna kuna financira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatske vode, a 33,7 milijuna kuna otpada na sufinanciranje Koprivničkih voda, lokalnu komponentu koju će financirati Grad Koprivnica i šest općina partnera u projektu.
Aglomeracija uključuje izgradnju i rekonstrukciju sustava javne odvodnje, dogradnju i rekonstrukciju sustava javne vodoopskrbe te tehnološke zahvate na UPOV-u. Radovi bi trebali završiti do kraja 2023. godine, a provodit će se u gradu Koprivnici te okolnim naseljima Peteranec, Đelekovec, Koprivnički Bregi, Rasinja, Drnje i Hlebine.

Ovo je najveći europski infrastrukturni projekt u povijesti Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije. S tim projektom rješavamo ono što nas je mučilo kada pričamo o vodovodu i odvodnji, crne točke koje smo imali vezane uz pojačanu količinu padalinu. Čuvat ćemo važnu ekološku komponentu koju KC vode nose u sebi, od pročistača koji je jedan od najboljih u Hrvatskoj, do gubitaka u vodovodnoj mreži koji su ispod europskog prosjeka. Rješavamo i problem vode i odvodnje u prigradskim naseljima i širimo se po općinama bez kojih nema snažne Koprivnice“, rekao je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Više o samom projektu koprivničke Aglomeracije i tijeku radova izvijestio je direktor Koprivničkih voda Zdravko Petras: „Planirano je izgraditi 30,5 kilometara nove vodovodne mreže, od čega je 18 rekonstrukcija, a 12 nove, i to u ulicama u kojima dosad nije bila. Planira se izvesti 1668 novih kanalizacijskih priključaka za oko pet tisuća stanovnika. Također, planirano je stotinjak kilometara kanalizacijske mreže, od čega je 13 rekonstrukcija, a ostalo izgradnja. Uz to, izvest će se 2400 kanalizacijskih priključaka za oko sedam tisuća stanovnika. Novom mrežom povećat će se mogućnost priključenja vodoopskrbe s 92 na 94 posto te mogućnost priključenja na sustav odvodnje sa 73 na 92,2 posto na području aglomeracije.“

Zamjenik župana Ratimir Ljubić naglasio je kako je vrijednost Aglomeracije i veća jer se radi i u Križevcima i Đurđevcu: „Neka naselja nisu ušla u aglomeraciju te se paralelno kanalizacija i vodovod postavlja uz taj projekt. Naša se županija može pohvaliti time da će nakon nje imati najbolju pokrivenost u Hrvatskoj. Riječ je o iznimno važnom projektu za cijelu našu županiju, pred vama je zahtjevan posao, no vjerujem kako će sve biti uspješno provedeno.“

Veliki broj projekata koje provode Hrvatske vode prezentirao je zamjenik generalnog direktora Davor Vukmirić: „Prije dvije godine imali smo zadaću na godišnjoj razini ostvariti realizaciju od 500 milijuna kuna i uspjeli smo, a prošle godine imali smo 900, što smo i odradili. Ove smo godine planirali od 1,4 do 1,5 milijardi kuna. Do kraja godine bit će 2,8 milijardi kuna. Realizaciju ćemo prebaciti stotinu posto, ono što nam je Vlada Andreja Plenkovića dala u zadaću podigli smo na razinu elitne postrojbe. Ljudi shvaćaju u kakvoj se prilici nalazimo.

Konferenciji su prisustvovali i zamjenica direktora Koprivničkih voda Sandra Sinjeri, uime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja državni tajnik Mario Šiljeg, načelnica Općine Đelekovec Lara Samoščanec, načelnik Peteranca Ivan Derdić, načelnik Rasinje Danimir Kolman, načelnik Drnja Petar Dombaj i načelnik Koprivničkih Bregi Mato Kuzminski.

 

Služba ureda župana

 

Fotografije: koprivnica.hr