Koprivnička profesorica na edukaciji u CERN-u

Profesorica matematike i fizike u koprivničkoj Gimnaziji „Fran Galović“ Marina Furkes vratila se prošlog tjedna sa edukacije u CERN-u. Program je trajao od 6. do 26. srpnja, a posebno je važno napomenuti kako je profesorica Marina Furkes prva hrvatska predstavnica na CERN-ovoj edukaciji za profesore fizike HST-2014 – High School Teachers Programme. Program se sastojao od predavanja, interaktivne komunikacije u obliku pitanja i odgovora, posjete eksperimentima, radionice, istraživački rad u manjim grupama i na kraju prezentaciju rezultata rada u grupama na engleskom jeziku na kojem se i odvijala cjelokupna edukacija. U programu je sudjelovalo ukupno 54 profesora fizike srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja iz ukupno 31 zemlje.

Predavanja su uključivala poglavlja iz područja fizike čestica, edukaciju o načinu rada akceleratora i detektora, pojam materije i antimaterije, istraživanja vezana uz otkriće Higgsovog bozona, područje kozmologije i tamne energije, istraživanja u medicinskoj fizici te edukaciju kako ostvariti što bolju komunikaciju i povezanost CERN-ovih znanstvenika i srednjoškolskih učenika ili studenata fizike diljem svijeta.

Osim znanstvenog dijela svi su sudionici imali internacionalnu večeru gdje su prezentirali svoj kraj i državu iz koje dolaze te je Hrvatska, osim u kulinarskom dijelu, imala i tradicionalni podravski dodatak.

„Na internacionalnoj večeri obukla sam haljinu koju je kreirala moja sestra Petra Furkes, dipl.ing. tekstilne tehnologije i koja je bila prezentirana na Danima vjenčanja na Zagrebačkom velesajmu 2006. godine u kategoriji „Hrvatska vjenčanica“. Haljina je izvezena ivanečkim vezom koji je nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Prilikom održavanja internacionalne večere, profesori i znanstvenici pokazali su veliki interes u degustaciji proizvoda kao i veliko zanimanje za upoznavanjem autohtonih kulturnih vrijednosti podravskog kraja“ istaknula je profesorica Marina Furkes.

Uz Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Grad Koprivnicu, Prehrambenu industriju Podravka d.d. i Gimnaziju „Fran Galović“, i Koprivničko-križevačka županija podržala je mladu profesoricu u CERN-ovoj edukaciji.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.