Kontrola namjenskog korištenja kreditnih sredstava

U petak, 25. srpnja u Novigradu Podravskom, Đurđevcu, Ferdinandovcu, Podravskim Sesvetama i Kloštru Podravskom obavljena je kontrola namjenskog korištenja sredstava odobrenih iz programa poduzetničkih kredita.

Predstavnica Ministarstva poduzetništva i obrta gospođa Brankica Novosel obavila je kontrolu uz pomoć predstavnika banaka, a pridružili su joj se zamjenik župana Darko Sobota, ujedno i predsjednik Povjerenstva za dodjelu poduzetničkih kredita, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijan Štimac i Jasna Sabolić, viša savjetnica za gospodarstvo.

Kontrola je provedena u tri tvrtke – A.B.M. d.o.o., Dergez d.o.o. i Tehnohit-HR.

Tvrtka A.B.M. d.o.o. se bavi veleprodajom i maloprodajom sredstava za zaštitu bilja, sjemenske robe i sadnog materijala, stočne hrane, umjetnih gnojiva i ostalog repromaterijala i sitnog alata za poljoprivredu. Kreditna sredstva tvrtka je iskoristila za izgradnju regionalnog veleprodajnog skladišta u poduzetničkoj zoni „Novigrad Podravski“ (1.500 m²) i nabavu strojeva za doradu sjemena povrća, cvijeća i žitarica. Krediti su realizirani po projektu „Lokalni projekti razvoja“ (LPR) iz potprograma „Poduzetništvo žena“ uz sufinanciranje kamatne stope u visini 4 % (2% Županija i 2% Ministarstvo).

Djelatnost tvrtke Dergez d.o.o. je pekarska proizvodnja kruha, peciva i ostalih pekarskih proizvoda. Kreditom je kupljen, uređen i opremljen poslovni prostor za proizvodnju i prodaju pekarskih proizvoda. Krediti su odobreni iz projekta „Lokalni projekti razvoja malog gospodarstva“ (LPRMG) uz sufinanciranje kamate s 3 % (1 % Županija i 2% Ministarstvo).

Tehnohit-HR se bavi proizvodnjom namještaja pod brendom Hrastico, a poduzetnički kredit namijenjen je izgradnji i dovršenju upravno-proizvodne zgrade u poduzetničkoj zoni „Istok“ u Kloštru Podravskom te kupnji strojeva potrebnih za izradu namještaja. Krediti su odobreni iz projekta „Lokalni projekti razvoja malog gospodarstva“ (LPRMG) uz sufinanciranje kamate s 3% (1 % Županija i 2% Ministarstvo).

S obzirom na dosadašnju realizaciju odobrenih sredstava i daljnjih planova poduzetnici su se informirali i o daljnjim mogućnostima potpora koje će im uvelike pomoći u njihovom radu.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.