„Kava sa županom“ o aktivnostima u radu Županijske uprave

U sjedištu Koprivničko – križevačke županije, danas je održana redovna konferencija za predstavnike medija koju je održao župan Darko Koren sa suradnicima. Naglasak današnje „kave s novinarima“ stavljen je na analizu rada Županijske uprave u proteklih 6 mjeseci ove godine.
Župan Koren uvodno se obratio i najavio Izvješća pročelnika o presjeku aktivnosti pojedinih Upravnih odjela.
O realizaciji i aktivnostima u proteklom razdoblju Župan je istaknuo „kompleksnu“ komunikaciju sa tijelima državne vlasti koja u određenoj mjeri utječe na rad lokalne samouprave, a smatra da je to posljedica nadolazećih parlamentarnih izbora. O radu uprave župan se osvrnuo na vrijeme ulaska Hrvatske u Europsku uniju, čime je i započela prilagodba i kontinuirano unapređivanje organizacije rada te naglasio promjene i procese u PORI Razvojnoj agenciji koja postaje sve važnija za lokalne poduzetnike i jedinice lokalne samouprave.
Pročelnica Robertina Zdjelar, zadužena za financije, proračun i javnu nabavu izvijestila je kao je u prvih 6 mjeseci od planiranih ostvareno ukupno 40 posto prihoda i primitaka, a porez na dohodak ostvaruje se očekivanom dinamikom odnosno ostvareno je 49,4 posto od planiranog iznosa.
Nakon izlaganja pročelnice Zdjelar, župan je istaknuo kontinuitet i stabilnost proračunskih politika i to u vrijeme najveće krize.
O procesima u školstvu i kapitalnim investicijama govorila je pročelnica Branka Cuki koja je naglasila nastavak izgradnje II. faze PŠ Cirkvena u vrijednosti gotovo 4 milijuna kuna te najavila primopredaju radova na OŠ Sokolovac. Za dogradnju osnovne škole i izgradnju školske sportske dvorane do sada je na tri faze radova utrošeno oko 8 milijuna kuna.
IMG_1211mPročelnik Marijan Štimac prezentirao je rad UO za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, poljoprivredu i međunarodnu suradnju te istaknuo 9 programa uz proračun, po kojima je objavljeno 25 javnih poziva koji se odnose na mogućnost korištenja rezerviranih ukupno 17 milijuna kuna za korisnike iz privatnog i javnog sektora.
Upravni postupci izdavanja lokacijskih , građevinskih dozvola i rješenja o izvedenom stanju provedeni su za oko 960 predmeta od kojih se na legalizaciju odnosi oko 80 posto od ukupno riješenih predmeta, a u postupku je i popunjavanje radnog mjesta pomoćnika pročelnika za Ispostavu Đurđevac u kojoj je ostvaren najmanji učinak u postupku legalizacije pojasnio je pročelnik Kozjak.
U području zdravstva i socijalne skrbi pročelnica Koluder-Vlahinja istaknula je tri realizirana projekta u prvoj polovici godine: rekonstrukciju krovišta na zgradi Doma zdravlja u Đurđevcu, nabavu stomatoloških stolaca s kompletnom opremom za potrebe Doma zdravlja i nabava 2 defibrilatora za potrebe Zavoda za hitnu medicinu u Križevcima i Đurđevcu.
Što se tiče donošenja propisa, Županija je reagirala i na prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, zbog toga što će neke njegove odredbe imati dalekosežne posljedice na funkcioniranje zdravstvenog sustava koji predstavlja i daljnji korak u privatizaciji, od kojih interes imaju samo privatnici, ali ne i građani. Župan je reagirao na izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, čijim bi donošenjem Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije ostao bez značajnih financijskih sredstava na godišnjoj razini, procjenjuje se bez 2.250.000 kuna.
Za kraj konferencije zamjenik Sobota najavio je i 11. Dan povrća koji će se održati u subotu, 4. srpnja na Zrinskom trgu u Koprivnici.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.