Nastavlja se kampanja „Milijarda ustaje“

Kampanja “Milijarda ustaje” globalna je kampanja koju je pokrenuo aktivistički pokret V-day 2012. godine predvođen aktivistkinjom Evom Ensler, kao poziv na akciju i odgovor na zastrašujuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana, što čini ukupno milijardu zlostavljanih žena.

Hrvatska u tome nije iznimka, a prema alarmantnim podatcima svakih 15 minuta jedna je žena fizički zlostavljana. Svake godine prijavi se oko 20 000 slučajeva nasilja, a sve veći broj žena ubijaju njihovi partneri.

Kampanja „Milijarda ustaje“ organizira se u brojnim hrvatskim gradovima u Hrvatskoj, kojima su se pridružili i Križevci. Obilježavanje ove važne Kampanje održat će se danas, 14. veljače u 14 sati na prostoru Križevačkog gradskog vrta „Magdin vrt“ (Ulica Franje Tuđmana), a organizatori su Udruga “HERA“ Križevci u suradnji s Udrugom križevačkih vrtlara “Magdinog vrta“.

Ovu Kampanju brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva organiziraju već desetu godinu, a važno je napomenuti kako je ona usmjerena podizanju svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama i njegovom sprječavanju. Ove godine u fokus se stavlja nasilje nad ženama i uništavanje planeta Zemlje, ali i povezanost i briga žena u zaštiti okoliša. Zaključno, Kampanja poziva na umjetnički otpor nasilju – nasilju nad ženama, njihovim tijelima i nad “jedinstvenim tijelom” – našom Zemljom.

Zahvale HERA-i koja radi na aktivnostima prevencije i pomaže žrtvama te županijskom Povjerenstvu za ravnopravnost spolova koje podržava sve akcije koje se tiču zaštite ljudskih prava.

 

Služba ureda župana