„Kajkavci“ u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

„svaki predstavnik iz pet županija mogao bi tvrditi ‘mi smo najkajkavskija županija’ tako da je zapravo ‘kaj’ naš zajednički nazivnik“

U koncertnoj dvorani „Vatroslava Lisinskog“ u Zagrebu u nedjelju, 19. ožujka pet kajkavskih županija uz Grad Zagreb i Radio Kaj partnerski su organizirali izložbeno-prodajni, turističko-gospodarski, poljoprivredni i kulturološki susret pod nazivom „Kajkavci u Lisinskom“.

Projektom povezivanja kajkavskih županija predstavljena su obiteljska poljoprivredna gospodarstva i seoska domaćinstva s domaćim kvalitetnim poljoprivrednim proizvodima, prezentiran je zdravstveni turizam, ciklo turizam, vinari, pčelari, a također su promovirane i manifestacije koje se već tradicionalno održavaju u pojedinim županijama.

Program izložbeno-prodajnog sajma popraćenog nastupima KUD-ova i glazbenim brojevima pod voditeljstvom Gordane Tepuš i Ivana Benca posjetio je i župan Darko Koren u pratnji predstavnika četiri kajkavske županije. Tom prilikom župan Darko Koren zahvalio se izlagačima na sudjelovanju te svim posjetiteljima na iskazanom interesu i podršci projektu. Naglasio je kako u suradnji sa Varaždinskom, Međimurskom, Krapinsko-zagorskom i Zagrebačkom županijom uz Grad Zagreb prezentirane su posebnosti koje povezuju, ali i razlikuju pojedine krajeve te istaknuo kako „svaki predstavnik iz pet županija mogao bi tvrditi ‘mi smo najkajkavskija županija’ tako da je zapravo ‘kaj’ naš zajednički nazivnik“. Osvrnuo se na promociju izlagača pri čemu je istaknuo kako se „Koprivničko-križevačka županija sa svojim izlagačima predstavila s onim proizvodima koji su autohtoni i prepoznatljivi za naše područje, ali se isto tako predstavila s najvećim brandom Podravine, a to je naivna umjetnost“.

Na izložbeno-prodajnom prostoru prezentirani su proizvođači i obrtnici s područja Koprivničko-križevačke županije, među kojima su OPG Damir Markov, Nova domaća radinost, LAG „PODRAVINA“, Domaća radinost baka i mama, obrt „Špičko“, izrada unikatne keramike „Terra“, kožna galanterija „Moby Dick“, obrt za popravak puhačkih instrumenata „Lesart“, OPG Kranjčec Anđela, OPG Hrženjak Marijan, OPG Pečnik Mario, a Domaća radinost Emina Baričević prezentirala je križevačku čunčanu čipku.

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije osigurala je promotivne materijale godišnjih manifestacija koje se održavaju na području Županije, predstavljena je „Pisanica od srca“, a Turistička zajednica grada Koprivnice prezentirala je Renesansni festival.

Najviše posjetitelja privukao je nastup Udruge cimbalista Hrvatske iz Đurđevca, koja je svojim izvedbama prezentirala dio kulturne baštine Podravskog kraja, dok je na povijesno razdoblje Križevaca podsjetila Križevačka djevojačka straža.

U Maloj dvorani Lisinski održani su „Mali kajkavski književni razgovori“ na kojem su Krešimir Blažek, Marko Gregor i Ivan Kukovačec govorili o Recitalu suvremenog kajkavskog pjesništva Dragutina Domjanića i Međunarodnom festivalu Galovićeva jesen Koprivnica.

Susret „Kajkavci u Lisinskom“ završio je svečanim večernjim koncertom probranih kajkavskih popevki, najpopularnijim skladbama nastalima u proteklih pedeset godina.

Služba ureda župana