Još jedan ovogodišnji foto-projekt DRAVA DOKUMENTACIJSKOG CENTRA, sekcije Tvornice fotografija “NOŠNJE U PODRAVINI – PORTRETI”

Dokumentiranje nošnji Podravine kroz foto-portretiranje članova kulturno-umjetničkih društava iz okolice Koprivnice, uz punu ozbiljnost vizualne pripreme samih modela, autentičnost narodnih nošnji i besprijekornu umjetničko-fotografsku realizaciju, jedan je od najzahtjevnijih foto-projekata koje smo si zadali. Od planiranih 30-ak snimljenih članova KUD-ova ostvarili smo 37, a broj odabranih fotografija (u nedostatku sredstava za klasične fotoizložbe) povećali smo sa 30 na 111 i predstavljamo ih preko FB stranica DRAVA DOKUMENTACIJSKI CENTAR i medijskih partrera.

Nakon predstavljanja, fotografije ostaju kao prezentacijski materijal društvima učesnicima, a digitalni zapisi, uz autorstvo autora, ostaju u arhivi DDC-a, kao osnova budućeg sveobuhvatnog projekta na razini županije Koprivničko-križevačke (izložbe, monografija, muzejska građa i sl.).

Projekt smo ostvarili kroz usku suradnju sa kulturno-umjetničkim društvima Ždale i Peteranca, uz profesionalnu pripremu članova i visoko umjetničku fotografsku realizaciju, uz potporu udrugama od strane Kc-Kž županije i samog DDC-a. Projekt ispunjava visoke fotografsko-umjetničke, etnološke i prezentacijske kriterije. Projekt će prikazat će stvarne ljude koji se bave očuvanjem kulturne baštine Podravine, a portreti će ostati kao trajna kulturno-povijesna vrijednost, koja se lako nadograđuje u slijedećim godinama. Autor fotografija je naš umjetnički fotograf Zlatko Moškon, uz organizacijsku pomoć svih članova Tvornice fotografija DDC-a.

Drava dokumentacijski centar

Izvor fotografija: Zlatko Moškon