Još devet vrtića opremljeno spremnicima za stare baterije kroz program Zajedno za djecu i planet Zemlju

UZOR Hrvatske je inicirao i koordinirao opremanje još devet vrtića spremnicima za stare baterije. Ovaj rezultat je ostvaren kroz program Zajedno za djecu i planet Zemlju tijekom zadnjeg kvartala 2014. godine, a nakon više od pedeset održanih ovogodišnjih radionica za vrtićarce u lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj zajednici.

Prepoznajući problem bacanja starih baterija u smeće i njihovo odlaganje u okoliš, UZOR je još 2012. godine pokrenuo suradnju s vrtićima na području grada Koprivnice i križevačkom tvrtkom Friš d.o.o., koja se bavi zbrinjavanjem i recikliranjem starih baterija.

A sada je, nastavkom suradnje s vodstvom DV „Vrapčić“ Drnje, DV „Maslačak“ Đurđevac i tvrtkom Friš, svoje spremnike za stare baterije dobilo još devet vrtića na području Koprivničko-križevačke županije: DV “Potočić“ Koprivnički Bregi, DV “Ivančica“ Koprivnički Ivanec, DV “Lastavica“ Peteranec, DV „Vrapčić“ Drnje, DV “Iskrica“ Đelekovec, DV „Potočnica“ Sigetec, DV „Zvončić“ Gola, DV „Bambi“ Ždala i DV „Maslačak“ Đurđevac.

Ovim djelom će još oko 500 djece koja pohađaju navedene vrtiće svakodnevno moći odvojeno sakupljati stare baterije. A društvu UZOR-ovih originalnih likova koji djeci približavaju otpad na prijateljski način (Vila Papirica, Petko Peti, Bocko Boca, Limenko Lim, Straško Strašić), pridružio se i Lovac na munje (za stare baterije).

Koliko je ovo važan korak za djecu i planet Zemlju potvrđuje i činjenica da se otpadne baterije mogu gotovo u potpunosti reciklirati, a odvojeni korisni sastojci ponovno se mogu koristiti u raznim industrijama smanjujući potrošnju prirodnih resursa.

Zato se suradnja UZOR-a i Friša nastavlja i dalje pod motom: Friško i Lovac na munje zajedno u akciji!

Program Zajedno za djecu i planet Zemlju se razvio na temeljima građanske inicijative koju je UZOR pokrenuo u gradu Koprivnici 2012. godine. Njegovim provođenjem djecu u vrtićima poučavamo svim tajnama recikliranja otpada te im izgrađujemo inovativne sustave za odvojeno sakupljanje šest vrsta otpada: papira, plastike, stakla, metala, tekstila i starih baterija.

UZOR
UDRUGA ZA ODRŽIVI RAZVOJ HRVATSKE