Jedinstveni model financiranja polaznika poslijediplomskih studija

U zgradi Koprivničko-križevačke županije u srijedu, 26. svibnja, održan je svečani prijem za polaznike poslijediplomskih studija koji primaju studentski kredit prema programu Koprivničko-križevačke županije.

Župan Darko Koren istaknuo je kako i dalje želi održati vezu između poslijediplomaca i Županije. „Županija u svom djelovanju uvijek teži izvrsnosti, a i ovakvo ulaganje u visoko obrazovanje je jedan od načina stvaranja društva znanja.“ – naglasio je u svom obraćanju.

Zamjenik župana Ivan Pal rekao je kako nedostatak visokoobrazovnih ljudi svakako zahtijeva veći angažman regionalne i lokalne samouprave, dok je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, znanost i šport Mladen Antolić naveo i neke statističke podatke vezane uz tu temu. Pročelnik Službe ureda župana Vladimir Šadek poželio je svim poslijediplomcima puno sreće u završetku studija.

U zajedničkom razgovoru predloženo je stvaranje mreže svih poslijediplomaca te održavanje radnog sastanka s temom financiranja znanstvenih projekata na razini regionalne samouprave. Poslijediplomci su istaknuli kako je model kreditiranja budućih znanstvenika koji provodi Koprivničko-križevačka županija jedinstven u zemlji, te da ga ne provodi niti jedna druga županija. Također su se složili u ocjeni da je u današnje vrijeme skupih školarina, koje se kreću u iznosu od oko dvadesetak i više tisuća kuna po godini studija, kredit do iznosa godišnje visine školarine za njih velika pomoć.   

U godinu dana potpisana su 23 ugovora o kreditiranju, od toga njih 10 za doktorske i 13 za specijalističke studije.