Javnom akcijom započela kampanja “Za nasilje nema opravdanja“, obilježen i Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ispred Gradske tržnice u Koprivnici danas je održana javna akcija u sklopu kampanje „Za nasilje nema opravdanja“ koja je dio aktivnosti projekta Novi početak. Ujedno je time obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tragični događaj 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu ubijene tri žene i jedna ranjena.

Akciju su podržali zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Maja Blažek, predsjednica Udruge Hera Križevci Marina Švagelj Jažić te predstavnici Policijske uprave Koprivničko-križevačke, PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, Podružnice Obiteljskog centra Koprivnica te Općinskog suda u Koprivnici.

Glavni cilj je podizanje svijesti javnosti o pravima žrtava nasilja u obitelji te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira.

Svjedoci smo kako je nasilje česta pojava i velik problem u našem društvu te smo se okupili kako bismo skrenuli pažnju da ga treba prijaviti i sankcionirati. Velik broj slučajeva nasilja ostane neprijavljen, zbog strana ili nesigurnosti kome se obratiti, i zato smo ovdje da informiramo građene o načinima prijave nasilja te gdje mogu dobiti savjete i podršku. Kako bismo žrtvama nasilja omogućili adekvatan mehanizam zaštite, Županije je krenula u projekt Novi početak gdje smo dobili 9,2 milijuna kuna za gradnju sigurne kuće, nabavu opreme i jačanje kapaciteta stručnjaka. Radovi samo što nisu započeli, a zaposlili smo i tri djelatnika“, istaknuo je zamjenik Ljubić te na doprinosu posebno zahvalio županijskom Povjerenstvu za ravnopravnost spolova i Verici Rupčić: „Obzirom da su za kvalitetniju zaštitu i podršku žrtvama potrebne sustavnije, zakonske promjene na razini cijelog društva, zahvaljujem našem Povjerenstvu koje je iniciralo zakonsku odredbu da se iz zajedničkog kućanstva izmjesti nasilnik, a ne žrtva te intenzivno radi na tome da se takva mogućnost uvede kao obvezujuća.

Predsjednica Udruge HERA Marina Švagelj Jažić kazala je: „Nasilje se ne događa drugdje, prisutno je ovdje i sada, a prema statistikama Vijeća Europe svaka treća žena je doživjela neki oblik obiteljskog nasilja. Šaljemo poruku građanima da ne toleriraju bilo kakav oblik nasilja prema bilo kome te apeliramo na prijavu da napokon postanemo društvo koje ne tolerira nasilje. Zahvaljujem Županiji koja je nositelj našeg projekta i predstavnicima institucija koje su nas danas podržale jer je to znak da su senzibilizirane na ovu problematiku i na napreduje međuresorna suradnja.

Predsjednica Švagelj Jažić još je dodala kako je podrška žrtvama nasilja važna jer sudski procesi mogu potrajati i do  nekoliko godina, u kojima su žrtve dodatno viktimizirane.

Projektom Novi početak je kroz sredstva Europskog socijalnog fonda osigurano 9.233.880,49 kuna za unaprjeđenje sustava podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama, jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji, te podizanje svijesti javnosti o pravima žrtava nasilja. U sklopu ovog projekta, koji je započeo u studenom 2020. i traje 30 mjeseci, planira se urediti i opremiti prostor sigurne kuće za žrtve nasilja u obitelji na području Koprivničko-križevačke županije. Korisnik projekta je Koprivničko-križevačka županija, dok su projektni partneri Udruga “HERA“ Križevci i Centar za socijalnu skrb Križevci. Stručnu pomoć u provedbi projekta pruža PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

Tijekom javne akcije građani su imali mogućnost informirati se o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje mogu dobiti savjete i podršku, a svim zainteresiranim građanima dijelili su se letci te edukativni i promotivni materijali.

 

Služba ureda župana