Javni apel Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova upućuje javni apel potičući i medijsku kampanju, kako bi se senzibilizirala javnost na potrebu intenziviranja svakovrsnih aktivnosti usmjerenih protiv nasilja nad ženama. Ovim apelom Povjerenstvo će na poseban način obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji se odlukom Ujedinjenih naroda od 1999. godine obilježava u znak sjećanja na 25. studenog 1960. godine, kada je aktivistice za ženska prava i protiv nasilja u obitelji sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Ovim apelom želimo ukazati na učestalost i brutalnost nasilja nad ženama i poslati snažnu poruku o važnosti svih aktivnosti u cilju zaustavljanja nasilja nad ženama.

Nasilje nad ženama predstavlja ozbiljan društveni problem. Evidentirani broj nasilja ne daje pravu sliku jer većina takvih slučajeva ostaje u tamnoj brojci neprijavljenih kaznenih djela, a jedan od razloga je nepovjerenje žena u rad institucija, koje su često uzrok dvostruke viktimizacije žrtve. Nasilje se ne smanjuje, već se broj kaznenih djela s elementima nasilja među bliskim osobama iz godine u godinu bitno povećava. Unazad pet godina je u Hrvatskoj prosječno jednu ženu mjesečno ubio njezin sadašnji ili bivši partner, dok je u nepunih 11 mjeseci ove godine ubijeno 14 žena. Podaci govore da je u slučajevima ubojstava i pokušaja ubojstava nasilnik u gotovo 50 posto slučajeva bio u nekoj vrsti intimne veze sa žrtvom, a u 30 posto slučajeva bio je i ranije nasilan prema žrtvi. Iako su često prijavljivani pa i evidentirani kao nasilnici, svjedočimo da u velikom broju slučajeva institucije nisu adekvatno reagirale pa je i epilog sa smrtnim ishodom.

Za nasilje nema opravdanja! Izuzetno je važno senzibilizirati i educirati javnost, kako ne bi i dalje veliki broj nasilja ostao neprijavljen i kako bi sve institucije uključene u rješavanje slučajeva nasilja na vrijeme reagirale, primjenjivale zakonske odredbe i kažnjavale počinitelje nasilja i to bez odgode.

Povjerenstvo stoga poziva sve: aktivno se uključite u borbu protiv nasilja nad ženama. Prijavite slučajeve nasilja ako ste izloženi nasilju kao žrtva ili kao član obitelji, ali i u svim slučajevima kada svjedočite nasilju u svojem okruženju ili u javnosti. Nitko ne smije trpjeti nasilje. Svi imamo odgovornost i zajednički doprinesimo jačanju napora kako bi se okončalo rodno uvjetovano nasilje. Ako spasimo život samo jedne žene, kao da smo spasili cijeli svijet.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije