Izložbom i stručnim kolokvijem obilježena stota godišnjica rođenja Žarka Dolinara

U koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić u petak, 10. srpnja otvorena je  izložba i stručni kolokvij povodom 100 godišnjice rođenja prof. Žarka Dolinara. Svečanom obilježavanju rođenja znamenitog Koprivničanca, znanstvenika i sveučilišnog profesora te svjetskog prvaka u stolnom tenisu, ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali su zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar. Otvorenju su nazočili i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Goran Grlić Radman, gradonačelnik grada Koprivnice Mišel Jakšić sa zamjenicama Ksenijom Ostriž i Melitom Samoborec, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin te uzvanici i poznavatelji lika i djela prof. Dolinara.

Na početku programa prisutnima se uvodno obratio ravnatelj Čimin koji je kazao kako se izložbom i stručnim kolokvijem prisjećamo iznimnog podravskog i hrvatskog velikana s nasljeđem koje se u Koprivnici i dalje snažno osjeća, a potom je koprivnički gradonačelnik svečano otvorio izložbu „Dolinarovih 100 / 100“  na kojoj  je predstavljeno stotinu  najznačajnijih predmeta iz osobnog fundusa Dolinarovog  dugogodišnjeg prijatelja Branka Pleše.

 Nakon otvorenja izložbe održan je stručni kolokvij „Uz stotu godišnjicu rođenja Žarka Dolinara“  s četiri izlaganja. Ministar Goran Grlić Radman, inače suautor knjige o profesoru Dolinaru,  održao je predavanje „Zatajil te nebum nigdar – Žarko Dolinar, domoljub i promicatelj Hrvatske“, potom je Branko Pleše izdvojio  osobne podatke i sportska dostignuća iz Dolinarova života , a Sanja Švarc Janjanin se osvrnula o njemu kao dobitniku priznanja  Pravednik među narodima. Na kraju je akademik Dragutin Feletar, koji je i moderirao skupom,  prisutnima približio ključne momente Dolinarove znanstvene karijere.

Prof. dr. sc. Žarko Dolinar (Koprivnica, 3.7.1920. – Basel, 9.3.2003.), osvajač je prve hrvatske sportske medalje (Kairo, 1939.) i prvi Hrvat svjetski prvak (London, 1954.), s osam medalja sa svjetskih prvenstava u stolnom tenisu te medalja s mnogih međunarodnih i domaćih natjecanja. Jedini je svjetski sportski prvak koji je „Pravednik među narodima“ i dobitnik medalje „Henry Dunant“. Znanstvenik s trostrukim doktoratom, bio je profesor na nekoliko fakulteta sveučilišta u Zagrebu i Baselu.

Autor je svjetskog istraživanja „Velikani čovječanstva“, knjige o najstarijim sveučilištima u svijetu i brojnih drugih knjiga. Humanist, prosvjetitelj i domoljub koji se osobito iskazao u vrijeme Domovinskoga rata. Dolinar je bio i slikar te veliki kolekcionar s 25 raznovrsnih zbirki spomeničkih predmeta. Jedini je Hrvat dobitnik dva ordena Danice hrvatske za znanost i sport, s likovima Ruđera Boškovića i Franje Bučara. Dobitnik je državne nagrade za životno djelo „Franjo Bučar“ te HRT-ove nagrade za hrvatskog sportaša 20. stoljeća. Godine 2000. Dolinar je primio ključeve kao Počasni građanin Koprivnice.

Služba ureda župana