Izložba ”Četiri slikara naive” u Muzeju rimske civilizacije

Promovirajući naivno slikarstvo kroz projekt „Pisanica od srca“, Turistička zajednica KKŽ je u suradnji s Veleposlanstvom RH u Italiji, omogućila niz izložbi u pokrajini Molise te Veleposlanstvu RH u Rimu, pod nazivom „Četiri slikara hrvatske naive“. Sa trideset ulja na platnu talijanskoj se publici predstavljaju Josip Gregurić, Stjepan Pongrac, Zdravko Šabarić i Zlatko Štrfiček. Svakako da je za naše slikare najznačajnija izložba koja je otvorena u “Muzeju rimske civilizacije” u Rimu, u sklopu smotre hrvatske umjetnosti i kulture pod nazivom "Hrvatski mozaik".
Osim ove biti će i više drugih izložbi u sklopu predstavljanja hrvatske manjinske zajednice u Rimu i Italiji. Naime, radi se o projektu „Hrvatski mozaik“, a u sklopu inicijative "Umjetnost i kultura Istočne Europe u Rimu" koju je pokrenuo Odjel za kulturu i povijesnu jezgru – Uprava za zaštitu kulturnih dobara Grada Rima i vijećnica za Europu Tetyana Kuzyk. Cilj je promidžba i upoznavanje s hrvatskom umjetnošću i kulturom kroz heterogenost i bogatstvo umjetničke i kulturne baštine Hrvatske i njezinih tradicija.
Povjesničar umjetnosti prof. Mario Kezić o našim je slikarima napisao: Sva četiri slikara u čijim djelima možemo uživati u sklopu smotre "Hrvatski mozaik" slikaju svoja djela u stilu naive tipične za Podravinu i Hlebine, odražavajući isprva umjetnički izričaj velikih umjetnika te škole i pronalazeći zatim vlastiti, autentični i prepoznatljivi likovni stil. Umjetnici su zadržali tradicionalni tehnički postupak u kreiranju scene, no svaki od njih je pronašao vlastitu originalnu ekspresivnost u bojama i u atmosferi prikazanih scena. U motivima njihovih slika dominiraju karakteristični pejzaži, figure seljaka, opis i pripovijedanje života i običaja njihovoga zavičaja.

Direktor TU TZ : mr.sc. Zdravko Mihevc