Izgradnje drugog kolosijeka i rekonstrukcije željezničke pruge na dionici Dugo-Selo-Križevci

U prostorijama županije u utorak, 16. prosinca održan je radni sastanak župana Darka Korena i zamjenika Darka Sobote sa predsjednicom Uprave HŽ Infrastrukture Renatom Suša i njihovih suradnika. Povod sastanku je pozitivna odluka Europska komisije da će financirati veliki projekt izgradnje drugog kolosijeka i rekonstrukcije željezničke pruge na dionici Dugo Selo-Križevci, kao dio Operativnog Programa Promet 2007-2013. Riječ je o prvoj takvoj odluci od ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Ukupna odobrena vrijednost projekta je 198 milijuna eura, a udio koji će se sufinancirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 168 milijuna eura.
Župan Koren je istaknuo da je projekt izrazito važan kako za Koprivničko-križevačku županiju tako i za cijelu Hrvatsku. Naveo je da će izgradnja kolosijeka i rekonstrukcije željezničke pruge uvelike doprinijeti gospodarskom napretku našeg kraja.
Predsjednica Uprave Renata Suša u svome obraćanju navela je kako je to najveći projekt dosada koji će biti financiran sredstvima Europske unije. Projekt rekonstrukcije i dogradnje drugog kolosijeka dionice Dugo Selo – Križevci prepoznat je kao jedan od prioriteta modernizacije željezničke mreže u Republici Hrvatskoj. Smanjiti će se i vrijeme putovanja od Dugog sela do Križevaca sa 30 na 18 minuta što će predstavljati uštedu od oko 4 milijuna eura od 2017. godine.
Spomenula je i drugi važan projekt vrijedan 32 milijuna kuna koji se odnosi na gradnju pruge Gradec- Sveti Ivan Žabno. Prema riječima predsjednice Suše za oba projekta trenutno se provodi II faza javne nabave za radove, a potpisivanje ugovora očekuje se krajem ožujka 2015. godine. Početak radova očekuje se u travnju 2015. godine, trajanje radova je 4 godine, a korisnik projekta je HŽ infrastruktura.
Na sastanku se raspravljalo o mogućnosti odlaganja otpadnog materijala na području grada Križevaca, općine Sveti Ivan Žabno i RCGO Piškornice, a cilj je minimalizirati udaljenost od samog gradilišta do mjesta gdje će se odlagati materijal odnosno mogućnosti zbrinjavanja otpadnog građevinskog i materijala koji će izvođač radova izgradnje željezničke pruge Gradec – Sveti Ivan Žabno morati zbrinuti primjenjujući određene propise.
Suša je istaknula Pismo namjere koji je dobiveno od RCGO Piškornice kojim je odobreno da se na tom području može smjestiti 30 posto otpadnog materijala što je dodatno obrazložio i direktor Jozinović.
Osim spomenutih, sastanku su prisustvovali ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje KKŽ Zlatko Filipović, načelnik Općine sv. Ivan Žabno Vladimir Oguman, pročelnik Upravnog Odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijan Štimac, pročelnik Upravnog odjela za stambeno komunalne djelatnosti grada Križevaca Anđelko Nervo i Valentina Peršić iz Odsjeka za zaštitu okoliša i zaštitu prirode.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.