Izaslanstvo tvrtke „e-two-energy“ predstavilo svoje planove

U četvrtak, 17. ožujka, u prostorima Županije održan je sastanak s predstavnicima tvrtke „e-two-energy“ d.o.o. na čelu s direktorom tvrtke Jurgenom Steinkeom. Domaćin sastanka bio je načelnik Općine Koprivnički Ivanec Božidar Vrabelj, a prisustvovali su i predstavnici Županije.

Jurgen Steinke informirao je prisutne o novim okolnostima u projektu izgradnje termoelektrane na biomasu u poduzetničkoj zoni u Koprivničkom Ivancu. Kazao je kako dosadašnji direktor i suvlasnik Borislav Hrlec više nije u tvrtki, pa je stoga osobno doputovao u Koprivnicu kako bi s predstavnicima lokalnih i regionalnih vlasti razgovarao o projektu. Neposredno prije ovog sastanka predstavnici tvrtke bili su na sastanku u Gradu Koprivnica, te su o projektu i svojim daljnjim planovima informirali i gradonačelnika.

Jurgen Steinke je kazao: „Tvrtka e-two-energy je orijentirana na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, a u svom poslovanju koristi iskustva na sličnim projektima u inozemstvu. Takav je i projekt termoelektrane na biomasu u poduzetničkoj zoni u Koprivničkom Ivancu, koja će proizvoditi 20 MW održive električne energije. Lokacijska dozvola za projekt je izdana 11. veljače, a za projekt je potrebno 5,3 hektara zemljišta. Mehanički dio postrojenja gradila bi kompanija iz Austrije, a građevinski dio tvrtka iz Hrvatske. Banke su prilično zainteresirane za financiranje projekta, a predviđam da bi gradnja postrojenja mogla početi u rujnu ove godine.“ – kazao je Steinke. Kazao je da će se i u Gradu Koprivnici, Podravci i drugim tvrtkama ponuditi toplinska energija od energane, te da će pogon otvoriti oko 60 radnih mjesta za radnike niže stručne spreme, a 75 ukupno.

Načelnik Općine Koprivnički Ivanec Božidar Vrabelj kazao je da uskoro kreće natječaj za prodaju zemljišta u poduzetničkoj zoni, te da će početna cijena biti 50% niža od cijena zemljišta u gradovima, što je velik poticaj za investitore.

Zamjenik župana Ivan Pal je kazao da Županija podupire sve projekte koji doprinose razvoju gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta, no uz uvjet da su zadovoljeni kriteriji zaštite okoliša i održivog razvoja. „Inzistiramo na najvišim standardima ekologije i zaštite okoliša, jer ovo vrlo očuvan prostor u tom smislu tako da želimo tako i nastaviti.“ – kazao je Pal i dodao da isto vrijedi i za ovaj projekt.