Izaslanstvo Koprivničko-križevačke županije posjetilo poljske općine koje koriste grijanje na drvnu sječku

Na poziv poljskih predstavnika općina Pruszcz i Dobrzy od 9. do 11. veljače 2015. godine zamjenik župana Darko Sobota sa načelnicima općina Kalinovac, Kloštar Podravski, Molve, Novigrad Podravski, Novo Virje, Podravske Sesvete, Virje, Severina te predstavnikom gospodarstvenika Stjepanom Dergezom posjetio je navedene općine.
Izaslanstvo Koprivničko-križevačke županije iskoristilo je ovaj posjet kako bi im se predstavili primjeri dobre prakse energetske učinkovitosti u javnim ustanovama u ovom slučaju školama, vrtićima, dvoranama te rehabilitacijskom centru. Tijekom boravka posjetili su tvornicu u kojoj se proizvode strojevi, kotlovi i peći za preradu otpadnih materijala te za proizvodnju briketa. Otpadni materijal koristi se kao gorivo za peć na drvnu sječku, a time se ostvaruju značajne energetske i financijske uštede, istaknuli su načelnici poljskih općina te naglasili da ovakav način grijanja koriste već devet godina, a isplativost projekta pokazala se već u godini dana u javnim ustanovama koje su se do tada grijale na lož ulje. Osim toga, delegacija Županije imala je priliku čuti iskustva svojih kolega glede povlačenja sredstava iz Europskih fondova.
Predstavnici Županije zaključili su kako je glavni cilj posjeta nastavak aktivnosti vodstva Županije i općina na gospodarskom području, a krajnji je cilj da se takvi potencijali i mogućnosti pretvore u stvarne investicije na području Koprivničko-križevačke županije.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.