Izaslanstvo Koprivničko-križevačke županije na generalnom zasjedanju Skupštine europskih regija u Istanbulu

Župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota borave u Istanbulu (Turska), gdje sudjeluju na generalnom zasjedanju Skupštine europskih regija (AER) koje se ove godine održava od 11. do 12. studenog. Uz redovnu temu zasjedanja pod nazivom „Izazovi za Europu 2020 – Zahtjevi za učinkovitiju regionalnu i razvojnu politiku“, u Istanbulu su održani i redovni izbori za predsjednika AER-a, te za predsjednike glavnih odbora. Za predsjednicu je tako ponovo izabrana Michele Sabban iz Francuske, aktualna potpredsjednica Regionalnog vijeća Ile-de-France.

Uz redovnu temu zasjedanja čelnici regija su diskutirali i o mnogim drugim područjima, ključnima za funkcioniranje regionalne samouprave: zdravstvu i drugim društvenim djelatnostima, decentralizaciji i regionalizaciji EU, važnosti razvoja ljudskih resursa itd. Svoj doprinos u raspravi dali su ugledni predstavnici regionalnih vlasti i europskih institucija, te znanstvenici i predstavnici gospodarskih komora.

Prvog dana zasjedanja župan Koren je razgovarao s mnogim čelnicima europskih regija, te im prenio iskustva Koprivničko-križevačke županije u pripremi za EU članstvo. Naročito je pritom istaknuo uspjeh u realizaciji IPA prekograničnih projekata i suradnju s regijama zemalja u okruženju s ciljem gospodarske diplomacije.

U Istanbulu ispred županijskog Savjeta mladih boravi i Nikola Pandurić iz Križevaca, koji također obnaša dužnost predsjednika Odbora za održivi razvoj i člana predsjedništva Regionalne mreže mladih AER-a. On je svojim kolegama u Istambulu imao priliku pojasniti način na koji funkcionira županijski Savjet mladih i što sve Koprivničko-križevačka županija čini kako bi poboljšala položaj mladih u društvu.

Skupština europskih regija je najveća nezavisna mreža regija iz cijele Europe i okuplja više od 270 regija iz 33 zemlje. Koprivničko-križevačka županija je članica AER-a od 2003., a predstavnici Županije od tada redovito sudjeluju na okupljanjima ove mreže i surađuju s njenim članicama.