Ivanečki vez na poštanskoj marki

Hrvatska pošta pustila je u optjecaj četiri redovite poštanske marke na temu hrvatske etnografske baštine s motivima detalja narodnih nošnji Koprivničkog Ivanca, otoka Zlarina, Konavala i Istre.

Autor marke s ivanečkim vezom je dizajner Orsat Franković iz Zagreba, a fotografija je dio arhiva Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec.

U Općini Koprivnički Ivanec lokalna zajednica njeguje ivanečki vez kao posebno identitetsko obilježje, a izrađuje se iglom i koncem u boji u nekoliko tehnika. Osobitost čine različiti cvjetni motivi iz prirode (tulipani, ružice, ivančice, đurđice, djetelina, hrastov list) te motivi vurica i srčeka, koji se kombiniraju u različitom rasporedu i bojama s drugim elementima veza. Ukrašavaju se vanjski dijelovi ženske nošnje poput rukava na košulji zvanoj opleće ili plećek i kapica – poculica, a u prošlosti se vezlo i na rupcima. Od boja, prevladava crvena tamnih i svijetlih tonova te zelena, plava, ljubičasta, bijela i crna. Odabir motiva i boja ovisi o starosti osobe i namjeni pa će tako starije žene nositi skromniji vez u tamnijoj boji, a mlađe žene i djevojke bogatiji vez u svijetlim tonovima.

Ivanečki vez poseban je po tome što se veze direktno na platno, a zbog svoga značaja i umijeća izrade 2011. godine upisan je u registar zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Marka s motivom vurice s rukava plećka iz narodne nošnje Koprivničkog Ivanca ima nominalnu vrijednost od  4,60 kuna. Veličina marke je  29,82 x 35,50 mm, a tiskana je u nakladi od 500 tisuća primjeraka.

https://www.posta.hr/default.aspx?id=1307&tvrsta=null&p=54169

Služba ureda župana