Inicijativa hrvatskih župana za osnivanje veteranske bolnice u Kninu i Vukovaru

U srijedu 28. siječnja održana je u Zagrebu 34. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na kojoj je sudjelovao i župan Darko Koren.
Na prvoj ovogodišnjoj sjednici okupljeni su podržali inicijativu Šibensko-kninske županije kojom bi Opća bolnica „Hrvatski ponos“ Knin bila proglašena veteranskom bolnicom, kao i inicijativu Vukovarsko-srijemske županije da i Vukovar dobije takvu bolnicu.
Opća bolnica Knin je po odredbama Zakona o sanaciji javnih zdravstvenih ustanova i Odluke Skupštine Šibensko-kninske županije u postupku sanacije kojeg provede Vlada RH i Ministarstvo zdravlja. U međuvremenu Ministarstvo zdravlja je u dva navrata donosilo „Nacionalni plan razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Republici Hrvatskoj“, takozvani Master plan bolnica u travnju i rujnu 2014. godine, ali županije nisu bile uključene u izradu plana, premda se navedenim dokumentom bitno utječe na organizaciju bolničkog sustava u RH.
Obzirom na prostorne uvjete, položaj bolnice i simbolički značaj Knina uz Vukovar u Domovinskom ratu ideja o pokretanju veteranskih bolnica ima svoju logiku i opravdanje.

Koprivničko-križevačka županija je uputila na Izvršni odbor prijedlog za prolongiranje roka utvrđenog Pravilnikom o unutarnjoj reviziji korisnika proračuna koji se odnosi na odredbu članka 8. stavka 2. Pravilnika o unutarnjoj reviziji u kojem je utvrđeno da jedinica za unutarnju reviziju treba imati najmanje tri unutarnja revizora, a odredbom članka 17. stavka 4 da se ova obaveza treba izvršiti do 31. prosinca 2015. godine.
Župan Koren u svom je obrazloženju naveo kako se novom poreznom reformom koja je posljedica izmjena Zakona o porezu na dohodak odnosno Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave smanjuju prihodi županija te zbog smanjenja proračuna i činjenice da je svako novo zapošljavanje dodatni teret za proračune jedinica, a iako je riječ o usklađivanju sa međunarodnim standardima trenutno nije u skladu s realnim mogućnostima.
Naglasio je kako u Koprivničko-križevačkoj županiji ove poslove obavlja Služba za unutarnju reviziju koja zapošljava jednog revizora koji surađuje sa drugim službama i trenutno obavlja poslove iz svog djelokruga u skladu sa propisima.
Ovaj prijedlog prihvatile su i druge Županije te će se prijedlog za prolongiranje roka uputiti Ministarstvu financija.

Nakon sjednice Izvršnog odbora izaslanstvo Hrvatske zajednice županija na čelu s predsjednikom Tomislavom Tolušićem posjetili su branitelje koji prosvjeduju u Savskoj ulici u Zagrebu. Župani su još jednom dali podršku braniteljima i invalidima Domovinskog rata.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.