Informativni dan povodom objave javnog poziva za IPA Program

Krajem studenog 2011. objavljen je javni poziv za dostavu projektnih prijedloga u okviru trećeg IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013. Kako bi se javnost informirala o detaljima programa u Koprivnici je u srijedu 14. prosinca organiziran informativni dan. Predstavnici Zajedničkog tehničkog tajništva iz Budimpešte tom prilikom su prezentirali natječaj i cjelokupnu prijavnu dokumentaciju, te su okupljenima dali detaljne savjete o pripremanju projekata s osvrtom na ispunjavanje prijavnog obrasca i njegovih dodataka. Na predstavljanju u prepunoj dvorani veleučilišta okupili su se predstavnici Županije, jedinica lokalne samouprave, raznih ustanova i civilnih udruga.

Na samom početku okupljenima se obratio zamjenik župana Darko Sobota, koji je pohvalio velik interes za informiranje o EU projektima. Izrazio je uvjerenje da će se i u trećem ciklusu prekograničnog IPA Programa na području Županije ostvariti mnogo projekata, te je prisutnima u tome zaželio mnogo uspjeha.

Rok za predaju projektnih prijedloga je 12. ožujak 2012., a aktivnosti u okviru trećeg javnog poziva odnose se na razvoj i unapređenje turističke infrastrukture u pograničnom području, zaštitu okoliša, razvoj gospodarske suradnje, te razvoj i promociju zajedničke kulturne baštine, za što je osigurao oko 22 milijuna eura. Od ukupnog budžeta projekata do 85% financira se iz sredstava IPA Programa, dok 15% učešća iznosi vlastiti udio podnositelja projektnih prijedloga.

Prijaviti se mogu jedinice lokalne i regionalne samouprave, ustanove i organizacije civilnog društva iz pograničnih županija s mađarske strane granice, te prijavitelji iz Međimurske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije s hrvatske strane granice. Kao pridruženi partneri u projektnim prijedlozima mogu sudjelovati i prijavitelji iz Varaždinske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije.