IN MEMORIAM  NIKOLA NOVOSEL ( 1941. – 2020.)

U nedjelju, 13. prosinca u 80. godini života preminuo je poznati križevački glumac, humorist, kulturni i društveni djelatnik Nikola Novosel.

Novosel je rođen kao deveto dijete 8. studenog 1941. godine u Zagrebu, a nakon završetka osnovne škole u Ludbregu i Srednje poljoprivredne škole u Križevcima, školovanje je nastavio na Poljoprivrednom fakultetu u Zagreb. Po stjecanju magistarske titule zaposlio se u Poljoprivrednom i istraživačkom centru, današnjem Visokom gospodarskom učilištu Križevci na kojem je predavao do umirovljenja 2007.godine.

Uz stručni i znanstveni rad, Novosel je bio društveno i politički vrlo aktivan te je u dva mandata obnašao funkciju predsjednika Županijskog odbora Crvenog Križa Republike Hrvatske i člana Glavnog odbora Crvenog Križa RH, a u Skupštini Koprivničko-križevačke županije jedan mandat je djelovao kao nezavisni vijećnik.

Veliki trag Novosel je ostavio na kulturnom planu pa je tako aktivno sudjelovao na kulturnim manifestacijama na području Koprivničko-križevačke županije, između ostalog i na Križevačkom velikom spravišču, Kalničkim uncutarijama i Picokijadi. Svoju ljubav prema kajkavskom humoru i satiri, ovjekovječio je ulogama  u brojnim televizijskim serijama i filmovima, a glumačku karijeru mu je obilježila uloga Tune Pišpeka u kultnoj televizijskoj seriji “Gruntovčani“ Kreše Golika.

Za svoj društveni i kulturni doprinos Novosel je 2003.godine primio Nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije te Nagradu za životno djelo Grada Križevaca 2010. godine. Dvije godine kasnije odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Svoje umirovljeničke dane Novosel je aktivno provodio  u krugu obitelji sa suprugom Marijom, umirovljenom prosvjetnom radnicom s kojom je imao troje djece.

Služba ureda župana