IN MEMORIAM MARTIN SAGNER (1932.-2019.)

U 88. godini života u Zagrebu je u krugu obitelji preminuo istaknuti  hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac Martin Sagner.

Bard hrvatskog glumišta Martin Sagner rođen je 11. kolovoza 1932. godine u Novigradu Podravskom, a većinu života proveo je u Zagrebu gdje je završio Akademiju za kazališnu umjetnost. Prve značajne uloge u bogatoj karijeri odigrao je u Narodnom kazalištu “August Cesarec” u Varaždinu, a 1955. godine postao je članom glumačkog ansambla zagrebačkog kazališta Komedija.

Proslavio se brojnim ulogama, a posebice ulogom Andrije Katalenića-Dudeka u kultnoj televizijskoj seriji „Gruntovčani“ koja je 1975. godine snimana u srcu Podravine. Martin Sagner svojom je maestralnom glumačkom izvedbom osvojio srca gledatelja u svim krajevima Lijepe naše koji su s oduševljenjem prihvatili vjeran prikaz života Podravine. Sagner je postao neizostavnim dijelom kulturnog identiteta podravskog kraja, duboko urezan u tradicijske tokove i sjećanja brojnih generacija. Svoju ljubav i povezanost s rodnom grudom je iskazivao i čestim gostovanjima na manifestaciji Gruntovčanijada koju je u čast legendarne serije osmislila Udruga Sigečko srce. Počasno članstvo u udruzi s ponosom je isticao gdje god je boravio, a podrškom amaterskoj glumačkoj družini koja je oživjela popularne likove iz serije, pokazao je koliko cijeni trud i nastojanje da legenda o Gruntovcu živi  i dalje.

„Biti glumac znači, moći, znati i morati pokazati ljudima kakvi su i to na način koji omogućuje izbor – možete se identificirati s likom ili ne morate. Omogućiti drugima doživljaj tumačenja nečijega pristupa življenja na umjetnički i kreativan način, nije lako i bez napora, ali ispunjava zadovoljstvom“, kazao je Sagner u Podravskom zborniku prije točno 40 godina,  a te riječi ostaju živjeti i nakon njegova odlaska u vječnost.

Za brojne kazališne, televizijske i filmske uloge dobio je niz odličja, nagrada i priznanja, a 2015. godine primio je i Nagradu Koprivničko-križevačke županije za životno djelo. Posljednji puta je nastupio u kazalištu 2006. godine u predstavi “Šah-mat” Željka Senečića nakon čega se povukao sa scene na kojoj je trajao punu 51 godinu.

Martin Sagner uz glumu se iskazao i kao dragovoljac Domovinskog rata te je bio zastupnik Sabora Republike Hrvatske u prva dva saziva. Iz politike se povukao 1996. godine te je aktivno provodio umirovljeničke dane u krugu obitelji sa suprugom Zoricom Bajgot-Sagner te sinovima Franom i Davorom.

Posljednji ispraćaj održat će se u subotu, 16. studenoga, u 11 sati na groblju Mirogoj u Zagrebu.

Služba ureda župana