I. Dani Ivana viteza Trnskog

Društvo hrvatskih književnika

Podravsko-prigorski ogranak

Općina Novigrad Podravski

 

S radošću Vas pozivamo na

I. Dane Ivana viteza Trnskog

 Otvorenje

u Koprivnici 27. svibnja (petak) 2011. u 11 sati

u zgradi Županije, A. Nemčića 1, Koprivnica, I. kat

 Program: 

Kolokvij na temu „Život i djelo Ivana viteza Trnskog“

Proglašenje dobitnika Književne nagrade „Ivan vitez Trnski“ za 2011.

Sudjeluju:

  akademik Ante Stamać

  prof. dr. sc. Katica Čorkalo Jemrić

  prof.dr. sc. Vinko Brešić

  mr. sc. Božidar Petrač 

  predsjednik DHK Borben Vladović 

  predsjednica Ogranka Enerika Bijač

glazbeni ugođaj: učenici Glazbene škole „Fortunat Pintarić“

*******

Ivan Trnski (Nova Rača, 1818.- Zagreb, 1910.), sin graničarskog učitelja Josipa Trnskog (rođenog u Novigradu Podravskom), snažna je ličnost hrvatske kulture druge polovice 19. stoljeća. Ne čudi što mu Novigraci trajno tepaju „naša čast i naš ponos“, a pri spomenu njegova imena hrvatski književnici sjete se prvog predsjednika Društva hrvatskih književnika na koju dužnost je izabran 1900. godine.

Pisao je pjesme (davorije, prigodnice i popularne napjeve, kao: „Oj jesenske duge noći“), pripovijesti, putopisnu prozu, prevodio je Goethea, Schillera, Puškina, bavio se pitanjima jezika i metrike, surađivao je u mnogim časopisima: od Gajeve „Danice“ do „Savremenika“, jedan je od pokretača „Vijenca“ itd. Ali, Trnski je bio i prvi veliki župan Bjelovarske županije, graničarski pukovnik, juridik koji je savjetovao u 9. Novigradskoj satniji:

„Dragi moji /…/ neje pravda ni v Koprivnice, ni v Belovaru, Varaždinu, i v Zagrebu nego tu, v Novigradu /…/ Sim, pod lipami /…/ Tu se doma nagodete i jedni drugem dajte ruke!“  

Bio je i vitez! Njegov viteški grb, jedini je u hrvatskoj heraldici koji ne sadrži bilo kakav militantni detalj, nego rastvorenu knjigu s guščjim perom i natpis „Nulla dies sine liea“ („Niti jedan dan bez retka – napisanog“).

 Pokrovitelj: Koprivničko-križevačka Županija

Medijski pokrovitelj: Glas Podravine i Radio Drava