Humanitarna utrka Mliječna staza za djecu s teškoćama u razvoju

U organizaciji Unicefa Hrvatska, u razdoblju od 3. do 12. rujna 2021. godine održat će se humanitarna utrka Mliječna staza pod sloganom „Tisuće staza, jedan cilj“ kako bi djeca s teškoćama postala djeca mogućnosti. Naime, humanitarna akcija izvodi se kroz utrku u kojoj mogu sudjelovati svi uzrasti, a provoditi će se virtualno putem aplikacije atlasGO. Sudjelovanje se može ostvariti hodanjem, trčanjem, šetnjom, bicikliranjem, u kolicima i na druge načine, stoga je ova utrka prije svega inkluzivna te nacionalno dostupna. Nije najvažnija brzina već da svi zajedno što brže dođemo do cilja – podrške za djecu s teškoćama. U istim majicama, kilometar po kilometar, pretvarat ćemo teškoće u mogućnosti!

Prijavi se i omogući da podrška djeci stigne što prije!

Link za prijavu: 

https://mlijecnastaza.utrka.com/

Za djecu s teškoćama u razvoju ključno je da dobiju pravovremenu i kvalitetnu podršku. To čini razliku između prilike da ostvare svoj potencijal i života na margini društva. Djeca s teškoćama bez pristupa uslugama stručnjaka nemaju odgovarajuću priliku za razvoj i sudjelovanje u životu svojih zajednica. Njihovi roditelji često se osjećaju usamljeno i trebaju podršku u brizi za djecu. S pandemijom i potresima ova se situacija pogoršala. Želimo podržati uvođenje i proširenje usluga dnevnog boravka i psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama. Tamo djeca mogu dobiti stručnu podršku (rehabilitatora, socijalnog radnika, prema  potrebama i logopeda, psihologa, glazboterapeuta… ), družiti se sa svojim vršnjacima, učiti te stjecati vještine koje će im omogućiti da budu samostalniji.

Sredstva prikupljena putem Mliječne staze 2021. uložit će se u:

  • uspostavljanje i proširenje usluga dnevnog boravka za djecu s teškoćama
  • uvođenje grupne psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama
  • uvođenje kvalitetnih programa podrške za roditelje djece s teškoćama (Rastimo zajedno Plus).

Sredstva ćemo usmjeriti tamo gdje je najpotrebnije – u krajeve Hrvatske gdje usluge stručnjaka ne postoje ili ih nema dovoljno.

Više informacija možete pronaći na službenoj web stranici Unicef Hrvatska. Prijave su moguće sve do završetka virtualne utrke, odnosno do 12. rujna. Prijavite se na vrijeme kako bi osigurali svoju unikatnu medalju koju su uz pomoć terapeuta radila djeca s teškoćama u razvoju, a ukoliko se startni paketi rasprodaju i nadalje će biti omogućena prijava za sudjelovanje uz korištenje aplikacije.

Izvor: UNICEF