Hrvatskoj potreban sustav županija, ali i suštinska decentralizacija

  • Hrvatskoj trebaju i županije i županijske razvojne agencije kako bi izvukla maksimum iz pristupnih fondova Europske unije, poručio je Tomislav Tolušić pred Hrvatskom zajednicom županija na današnjem otvaranju Sajma županija u Zagrebu
  • Građani moraju znati da primjerice njihovo dijete pohađa županijsku školu, da brigu o njihovom zdravlju vode hrvatske županije, da njihova vozila uglavnom voze po županijskim cestama, a ako vadite građevinsku dozvolu ili legalizirate objekt, to radite u županijskim institucijama, pojasnio je Tolušić

U organizaciji Hrvatske zajednice županija i u sklopu Sajma županija, održan je Okrugli stol predstavnika hrvatske Vlade i hrvatskih župana. Teme koje su privukle većinu rasprave bile su pozicioniranje hrvatskih proizvoda na tržište Europske unije, te ruralni i regionalni razvoj Hrvatske.

Nakon  uvodnog obraćanja predsjednika Hrvatske zajednice županija Tomislava Tolušića, koji je istaknuo važnost održavanja ovakvih formi komunikacije i  predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, krenuo je otvoreni razgovor hrvatskih župana i Vlade RH, koju su predstavljali Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU, Miljenko Fičor, pomoćnik ministra financija i glavni državni rizničar i Vedran Kružić, pomoćnik ministra gospodarstva za trgovinu i unutarnje tržište.

Hrvatske županije žele biti uključene u operativne programe za Europsku uniju kako bi svojim iskustvom s terena i informacijama koje dobivaju iz prve ruke bile stručna podrška ministarstvu. Vi ste vjerojatno došli na ovo mjesto županijskom cestom, jutros ste vodili svoju djecu u županijsku školu, ako ste bolesni išli ste u županijski dom zdravlja, a ako vadite građevinsku dozvolu ili legalizirate objekt, to radite u županijskim institucijama. Županije imaju bitan položaj, on možda nije vidljiv, ali razmislite koliko se stvari kroz županije i njihove institucije odrađuje“, izjavio je predsjednik Hrvatske zajednice županija, virovitičko – podravski župan Tomislav Tolušić, naglasivši kako Hrvatskoj trebaju i županije i županijske razvojne agencije kako bi Hrvatska  izvukla maksimum iz pristupnih fondova Europske unije.

Želimo i molimo ministarstvo za veću suradnju s županijama pri donošenju strateških dokumenata. Odgovorno tvrdim ukoliko županije u ovom trenutku stanu provoditi projekte kroz razvojne agencije iz EU fondova, država će propasti jer nema tko to raditi u osim županija i županijskih razvojnih agencija. Županije imaju bitan položaj, on ne mora biti vidljiv, ali naglašavam koliko se stvari kroz županije i njene institucije odrađuje. Hrvatskoj trebaju 20, odnosno 21 županija, ako uključimo i Grad Zagreb. Možemo biti efikasniji i ekonomičniji u ova krizna vremena, ali zato nam je potrebna suštinska decentralizacija Hrvatske. Ono što sada doživljavamo je daljnja centralizacija, npr. kroz Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Agenciju za poljoprivredno zemljište“, zaključio je predsjednik Hrvatske zajednice županija Tolušić.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević složio se sa zaključcima okruglog stola i medijima se obratio izjavom kako je za zdrav razvoj potrebna racionalizacija poslovanja ali i veća suradnja između jedinica lokalne samouprave i nadležnih institucija. „Što se regionalnog ustroja tiče, smatram da se ne smije ukidati ni općine, ni gradove, ni županije jer su to vrlo važni instrumenti u razvoju pojedinih krajeva. Ako takve instrumente izgubimo samo ćemo oslabiti vlastitu poziciju.“

O Hrvatskoj zajednici županija – www.hrvzz.hr

Udruga broji 20 županija te njihovih župana koji, bez obzira na političku pripadnost, imaju ulogu u promicanju regionalne samouprave te u poticanju i potpori gospodarskog ali i društvenog razvitka svih županija. Na ovaj način Hrvatska zajednica županija želi komunicirati prema upravnim tijelima, izvršnom vlasti i javnosti te ojačati sustav koji se zajednički, kroz niz godina, gradi.

Hrvatska zajednica županija