Hrvatska zajednica županija provela istraživanje o stavu građana prema županijama

Hrvatska zajednica županija aktivno se uključila u raspravu oko buduće reforme lokalne i regionalne samouprave pa je u suradnji s istraživačkom agencijom Hendal provela istraživanje o stavu građana Republike Hrvatske prema županijama.

Istraživanje je provedeno na više od 750 građana u dobi od 18 do 65 godina, a rezultati su pokazali kako 90 posto ispitanika smatra da smanjivanje broja županija ne bi trebala biti prva mjera za uštedu na državnoj razini. Gotovo polovica ispitanih građana složila se da su županije dio lokalnog identiteta, a njih 73 posto izjasnilo se da bi županije, gradovi i općine znatno bolje odredile prioritete za usmjeravanje i ulaganje proračunskih sredstava središnje vlasti. Jedan od rezultata pokazao je kako 49 posto ispitanika misli da bi ukidanje županija dovelo do daljnje centralizacije odlučivanja jer bi se odluke donosile u velikim gradovima ili na državnoj razini. Osim toga, istraživanje je pokazalo kako 63 posto građana prepoznaje ulogu županijskih uprava za ceste.

„Ovo istraživanje za nas ima posebnu važnost, iako smo neke rezultate očekivali, neki su nas i iznenadili. Drago nam je da su građani rekli što misle. Jasno je da teritorijalni preustroj bez funkcionalne i fiskalne decentralizacije neće donijeti benefit koji građani očekuju. Zajednica županija spremna je preuzeti aktivnu ulogu u razgovorima posvećenima županijama i najavljenoj reformi jer ćemo samo tako doći do željenih promjena koje su dobre za građane. Više se neće o nama razgovarati bez nas,“ naglasio je predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Provedeno istraživanje tek je jedan od planiranih projekata u ovoj godini koje će provesti Hrvatska zajednica županija kako bi pomogla novoj Vladi u provođenju reformi.

Služba ureda župana