Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Koprivnica otvorila ispostavu u Križevcima

Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Koprivnica uz prigodni je program u srijedu, 7. studenoga službeno otvorila Ispostavu Križevci, a ploču s natpisom Ispostave na pročelju zgrade na Trgu Antuna Nemčića zajedno su otkrili župan Darko Koren, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn i pročelnik HGSS-a stanice Koprivnica Dejan Bojovski.

Kao što je naglašeno na otvorenju, Ispostava će doprinijeti većoj sigurnosti križevačkog područja, posebice zbog zahtjevnog terena, a osnovni je cilja HGSS-a sprečavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći.

Tajnik HGSS-a stanice Koprivnica Robert Šarec također je naglasio kako HGSS, osim spašavanja i pružanja prve pomoći unesrećenima na nepristupačnim područjima, veliku pažnju posvećuje edukaciji i prevenciji, odnosno sprečavanju i izbjegavanju nesreća na nepristupačnim terenima.

U svom obraćanju župan je istaknuo: „Otvorenje Ispostave Križevci još je jedan iskorak za prostor prigorskog dijela Županije, koji je po svojoj konfiguraciji terena možda najzahtjevniji i najpotrebitiji za ovakvu vrstu pripravnosti. Velik broj nas okupljenih pokazuje kako HGSS-u pridajemo izniman značaj kao jednoj od ključnih sastavnica našeg sustava zaštite i spašavanja te pohvaljujem njihovu odličnu organiziranost. Kao Županija i nadalje ćemo im davati potporu, u financijskom i svakom drugom smislu, jer smo imali priliku vidjeti koliko je takav sustav važan za funkcioniranje zajednice, posebno u kriznim situacijama. Zahvaljujem članovima HGSS-a na predanost svojoj službi, jer su to prije svega volonteri koji ulažu svoje slobodno vrijeme kako bi se svi mi osjećali sigurnijima, a zahvaljujem i predstavnicima drugih žurnih službi te gradonačelniku i suradnicima.“

U ime Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obratio se zapovjednik Stožera i zamjenik župana Ratimir Ljubić naglasivši kako je HGSS jedna od glavnih uzdanica Stožera, dok je pročelnik HGSS-a stanice Koprivnica Dejan Bojovski dodao: „Naša želja je da se poveća broj ljudi koji će dolaziti u naš kraj, a samim time želimo da se oni osjećaju sigurno.“

Zadovoljstvo što će Križevci imati Ispostavu HGSS-a izrazio je i gradonačelnik Mario Rajn kazavši: „Ovo je grad koji se ponosi svojom sigurnošću, ulažemo zbilja značajne napore i dodatna sredstva u to i vjerujem da ste vi kvalitetan iskorak tome i jako se veselim suradnji s vama.“

Nakon otkrivanja ploče, predsjednik Planinarskog društva Kalnik Dario Banić uručio je ključ voditelju Ispostave Križevci Deanu Zemunu, budući da će dijeliti prostor za rad, a u Ispostavi će djelovati osam dragovoljaca, dok HGSS stanica Koprivnica ukupno broji 25 članova.

Županija unazad nekoliko godina osigurava sredstva za rad HGSS stanice Koprivnica, a financijsku podršku radu Ispostave u Križevcima pružit će Grad Križevci te su u sklopu otvorenja gradonačelnik Rajn i pročelnik Bojovski potpisali Sporazum o suradnji.

Služba ureda župana