Hlebine proslavile Dan Općine otvorenjem novouređenih jaslica i svečanom sjednicom Općinskog vijeća

Općina Hlebine jučer je prigodnim programima proslavila svoj Dan i blagdan imena Marijinoga, a uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovali su im župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i predsjednik Županijske skupštine Damir Felak.

Uz središnji dio proslave – svečanu sjednicu Općinskog vijeća, otvorene su i novouređene prostorije za jasličku skupinu mališana u Dječjem vrtiću Leptirić, na veselje roditelja i djece koji žive na području općine. Projekt uređenja prostora za jasličku skupinu sufinanciran je sredstvima državnog proračuna, Općine i Koprivničko-križevačke županije, a vrijednost investicije je 2,5 milijuna kuna.

Investicijama u infrastrukturu za predškolski odgoj jedinice lokalne samouprave nastoje doseći državni pedagoški standard koji treba pružiti ujednačene uvjete rada u odgojno-obrazovnim ustanovama. Vjerujemo da će ti projekti pozitivno utjecati na kvalitetu života kao i na demografsku sliku pojedinih područja“, istaknula je državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić, koja je zajedno s polaznicima vrtića prerezala vrpcu i tako službeno otvorila jaslice, a zatim je varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak blagoslovio nove prostore.

Za uvod u svečanu sjednicu bio je zadužen predsjednik Općinskog vijeća Andjelko Belec, koji je zahvalio svima na konstruktivnoj suradnji, a zatim se načelnica Božica Trnski osvrnula na provedene i planirane projekte.

Kao najljepši uvod u današnju proslavu poslužilo je otvorenje jaslica kao projekt koji je rađen za našu budućnost. Još jedna velika investicija u kojoj sudjelujemo je Aglomeracija Koprivnica, krećemo u treću fazu obnove naše Galerije, a mnogo smo ulagali i u komunalnu, vodnu i društvenu infrastrukturu. U Gabajevoj Gredi u planu je uređenje šumsko-poučne staze, a važno nam je i sufinanciranje stambenog zbrinjavanja 25 mladih obitelji kojima smo pomogli da ostanu živjeti u našoj Općini. Za starije mještane osiguravamo gerontodomaćice, redovito financijski pratimo rad naših udruga i društava, a posebno zahvaljujem Županiji što smo zajednički krenuli u obnovu i rekonstrukciju Područne škole Hlebine. Hvala mojim suradnicima na zalaganju i svima koji su na bilo koji način doprinijeli razvoju Općine“, istaknula je načelnica Trnski.

Župan Koren je uputio čestitke mještanima i vodstvu Općine te poručio: „Ponosni smo što možemo dostojno proslaviti obljetnicu naše drage Općine u ovom podravskom hramu kulture. Hlebine su kolijevka naivne umjetnosti po kojoj je naša županija prepoznatljiva diljem zemlje i svijeta, a tu našu vrijednost i tradiciju moram čuvati i uvijek isticati. Impresivno je čuti što se sve radilo u Općini i kakvi su planovi te mogu reći da će vam Županija i njezine institucije i nadalje biti ruka podrške u svim aktivnostima. Ulaganjima u općine brinemo o ravnomjernom razvoju, što je posebno važno u općinama koje imaju manje proračune. Prioritet nam je ulaganje u obrazovanje, imamo velike planove za školu u Hlebinama čiji smo osnivač te se nadamo kako ćemo zajedničkim radom na podizanju kvalitete života u Općini doprinijeti i boljim demografskim pokazateljima. Želim vam puno sreće i uspjeha u daljnjem radu.

Saborski zastupnik Darko Sobota u svom je govoru istaknuo kako su Hlebine pravi primjer rada i brige za svoje stanovnike, provođenjem brojnih programa uz potporu Županije i Vlade Republike Hrvatske.

Obzirom da Hlebine i Šolta njeguju posebno prijateljstvo i suradnju, prvenstveno kroz naivnu umjetnost, prigodnim se govorom obratio i načelnik Šolte Nikola Cecić-Karuzić, dok je načelnik Općine Gola Stjepan Milinković uputio čestitke uime predstavnika jedinica lokalne samouprave.

Uz župana i suradnike, proslavi su prisustvovali pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ Melita Birčić te predstavnici drugih ustanova, jedinica lokalne samouprave, udruga i tvrtki.

Svečano obilježavanje Dana općine završeno je prigodnim domjenkom uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i uputa.

 

Služba ureda župana