GSV raspravljao o gospodarskim, socijalnim i komunalnim temama

Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) Koprivničko-križevačke županije sastalo se po deveti puta u četvrtak, 29. travnja, u prostorima Županije. Iako je povod bio Dan zaštite na radu, predstavnici sindikata, poslodavaca i socijalnih partnera razgovarali su i o aktualnim gospodarskim, socijalnim i komunalnim temama.

Željko Križić ispred Državnog inspektorata u Koprivnici govorio je o stanju zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u 2009. godini. Naglasio je da su u prošloj godini izvršena 253 nadzora, što je manje nego u 2008., te da su podnesene i tri kaznene prijave zbog nepoštivanja mjera. Govoreći o aktivnostima u području socijalne skrbi te indikatorima siromaštva pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Branka Cuki istaknula je kako je analizirati siromaštvo prilično nezahvalno. Ipak uspoređujući podatke dolazimo do zaključka da je stanovništvo Koprivničko-križevačke županije u prosjeku manje ovisno o socijalnoj pomoći u odnosu na nacionalnu razinu.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalne djelatnosti Marijan Štimac analizirao je cijene komunalnih usluga na području gradova te njihov utjecaj na standard. Pozvao je prisutne da prouče i antirecesijske mjere koje je donijela Vlada u cilju zajedničkog rada na izlasku iz gospodarske krize. Istaknuo je nastojanje Županije da subvencijama kamata na poduzetničke kredite potakne investicije, koje bilježe pad od 20 %. Osim toga Županija se zadužila za 15 milijuna kuna kako bi se mogao održati nivo gospodarske aktivnosti. Članovi gospodarsko-socijalnog vijeća zaključili su kako je u pogledu provedbe racionalizacije sustava javne uprave potrebno prethodno utvrditi jedinstvene kriterije kako bi se ova racionalizacija provela na način da uvažava postojeće racionalno ustrojene jedinice lokalne samouprave, njihovu veličinu, sadašnji broj zaposlenih i ukupne prihode.