Gospodarsko-socijalno vijeće održalo 25. sjednicu

U sjedištu Županije, 16. ožujka održana je 25. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Koprivničko-križevačke županije. Sjednici je prisustvovao zamjenik župana Ivan Pal, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijan Štimac, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Branka Cuki sa suradnicima. Na samom početku okupljene je pozdravio predsjednik Vijeća Mirko Habijanec te predložio usvajanje dnevnog reda koji je jednoglasno prihvaćen. Razgovaralo se o obilježavanju Danu potrošača koji je održan 15. ožujka kojeg je Koprivničko-križevačka županija financijski podržala, a ukratko o njemu su govorili predsjednik Udruge za zaštitu potrošača grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije Dejan Novogradec, dopredsjednik Društva za zaštitu potrošača lija Rkman te predsjednik Vijeća Mirko Habijanec. Istaknuto je kako se Županijska Udruga za zaštitu potrošača susreće sa problemima ljudi koji neznaju ostvariti svoje pravo kao potrošači ili sumnjaju na prijevaru.
Nadalje, predsjednik Novogradec posebno je naglasio kako zbog postojanja Udruge i savjeta koje pruža građanima nema velikog broja prijava, a do inspekcije dolazi neznatan broj. Jedna od točka dnevnog reda odnosila se na stanje u području kršenja prava potrošača o kojoj je izvijestio voditelj Službe inspekcijskog nadzora u Varaždinu Vladimir Mihalic. Naveo je kako su tijekom prošle godine izvršena 652 nadzora od strane Službe inspekcijskog nadzora s time da je zabilježeno samo 29 prijava potrošača. Uslijedilo je izvješće o stanju kriminaliteta u 2014. godini koje je podnio predstavnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke, navodeći statističke podatke o počinjenu kaznenih djela koje su se u najvećoj mjeri odnosila na zlouporabu osobnih podataka građana prilikom sklapanja telekomunikacijskih ugovora u T-Com prodajnim centrima. Po broju prijava prednjači i sve veći problem zlouporaba sintetičkih droga kao i njeno konzumiranje među maloljetnim osobama.
Na kraju sjednice predsjednik Novogradec zahvalio se Koprivničko-križevačkoj županiji na pruženoj financijskoj podršci kao i Upravnom odjelu za gospodarstvo komunalne djelatnosti, poljoprivredu i međunarodnu suradnju što su sudjelovali u obilježavanju Dana potrošača te izazio želju za daljnjom uspješnom suradnjom.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.