Glavni tajnik Saveza Alpe Jadran u radnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji

Županija i samostalno kroz svoje natječaje pomaže rad udruga različitih područja, no važna je i međunarodna povezanost kako bi se razmijenila iskustva i kreirale nove projektne ideje – istaknuo je zamjenik Ljubić

Proteklog tjedna u prostorijama Županijske uprave zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima je održao prijem za glavnog tajnika Saveza Alpe Jadran Thomasa Pseinera. Na radnom sastanku se je razgovaralo o dosad provedenim projektima i partnerstvima te budućoj suradnji u sklopu organizacije.

Zamjenik Ljubić naglasio je važnost suradnje udruga putem Saveza jer na taj način razmjenjuju iskustva i primjere dobre prakse s inozemnim organizacijama istog područja djelovanja. „Očekujemo još više projekata u budućnosti, posebice nakon što smo se u tijeku pandemije uvjerili u funkcionalnost provedbe projektnih aktivnosti unatoč ograničenom kretanju osoba, a posebice se ističe potreba da se udruge povezuju na još višoj razini. Županija i samostalno kroz svoje natječaje pomaže rad udruga različitih područja, no važna je i međunarodna povezanost kako bi se razmijenila iskustva i kreirale nove projektne ideje“ – istaknuo je zamjenik Ljubić.

Glavni tajnik Thomas Pseiner naglasio je kako sve članice Saveza Alpe Jadran imaju isti cilj, a to je pronalazak rješenja za Covid krizu koja je neočekivano unijela promjene u rad i djelovanje regija. U zajedničkom nastupu, Savez je tijekom Covid krize održao ukupno tri online konferencije na kojima je raspravljano o obrazovanju te izazovima s kojima se učenici i nastavno osoblje susreću tijekom pandemije, kulturi i civilnoj zaštiti. Zaključeno je kako nastupa razdoblje novih istraživačkih područja, stoga je potrebno razvijati inovativne projektne prijedloge koji će doprinijeti razumijevanju pojedine tematike. Također, Pseiner se osvrnuo na projekt Zlatna vina koji Županija aktivno podupire od 2014. godine, a čiji značaj je vidljiv u povećanoj kvaliteti vina te uključenosti vinara u razmjenu primjera dobre prakse.

Pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec prezentirao je županijske projekte u provedbi, prije svega one koji su vezani uz područje rijeke Drave (Amazon of Europe). Također je iznio projektne planove i ideje vezane uz rijeku Dravu koja povezuje i članice Saveza Alpe Jadran te čini potencijal buduće suradnje. Pružio je i podršku Savezu u razgovoru o primanju novih regija u članstvo, jer time bi se proširilo područje suradnje i u teritorijalnom i istraživačkom smislu.

Od 2014. godine do danas, udruge s područja Koprivničko-križevačke županije provele su ukupno 50 projekata koje je Savez Alpe Jadran sufinancirao u ukupnom iznosu od 93.270 eura, dok je Županija projekte udruga u sklopu Saveza sufinancirala u ukupnom iznosu od 404.072,50 kuna.

Služba ureda župana