„Gjimeri“ odnijeli pobjedu na 1. INA-inu Junior Freshhh natjecanju

Učenički tim naše gimnazije „Gjimeri“ u sastavu Karlo Šerbetar, Ivan Vrhoci i Matej Vugrinec, uz potporu svojih mentora profesora Danijela Kolarića i Marka Vargovića, osvojili su prvo mjesto u finalu INA Junior Freshhha.
U studenom 2014. INA je prvi put organizirala online natjecanje Junior Freshhh namijenjeno srednjoškolcima diljem Hrvatske s ciljem poticanja interesa mladih za prirodne znanosti i jačanja suradnje kompanije s mladim talentima.
Na natjecanje su se uspješno registrirala 294 tročlana tima iz 57 hrvatskih gradova, koji su se tijekom prosinca u prvom krugu natjecali u virtualnom svijetu rješavajući različite zadatke iz područja prirodnih znanosti.
INA-ina direktorica Sektora upravljanja ljudskim resursima Vladimira Senčar Perkov kazala je kako je put do finala bio izuzetno težak smatrajući kako to jasno svjedoči o kvaliteti i znanju koje su učenici dosad stekli u svom srednjoškolskom obrazovanju. Senčar Perkov obraćajući se učenicima, istaknula je „neka vam ovaj uspjeh posluži kao poticaj i motivacija za budući rad i dokazivanje, kako u obrazovanju, tako i u onom polju koje odaberete kao svoje profesionalno usmjerenje“.
Pet najbolje plasiranih timova iz prvoga kruga bilo je pozvano na završno finalno natjecanje u Zagreb. Tako su se u finalu naši gimnazijalci natjecali protiv gimnazijalaca iz Čakovca, Đurđevca, Križevaca i XV.gimnazije (MIOC).
U finalnom natjecanju prvo su naši učenici predstavili „domaći rad“ – prezentaciju o sebi i našoj školi te odgovor na pitanje u kakvoj su vezi nastavni predmeti matematika, fizika, kemija, biologija i geografija s naftom i naftnom industrijom. Nakon uspješne prezentacije uslijedilo je timsko rješavanje zadataka baziranih na stvarnim događajima u INA-inim procesima od eksploatacije, preko rafinerija do prijevoza i transporta. Nakon toga timovi su pred žirijem zasebno odgovarali na pitanja o tome što bi promijenili u svojoj prezentaciji, koje otkriće smatraju revolucionarnim za razvoj naftne industrije i gdje se po njihovu mišljenju treba naftna industrija okrenuti u budućnosti.
Nakon pauze, žiri je donio odluku o plasmanu:

1. Gjimeri – Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica
2. Kukuruz – Gimnazija „Josipa Slavenskog“ Čakovec
3. Imi – Gimnazija „dr. Ivana Kranjčeva“ Đurđevac
4. Četvrti za belu – Gimnazija „Ivana Zakmardija Dijankovečkog“ Križevci
5. Ana i cvjetno društvo – XV Gimnazija Zagreb

Učenici su uz prvo mjesto osvojili i vrijedne nagrade, a kao i ostali timovi sudjelovat će u stručnom posjetu INA-inim postrojenjima.

Danijel Kolarić, mag. ed.