Gimnazijalci Vanessa Ivanković i David Emanuel Lukšić na prijemu kod Župana

„Svaki takav uspjeh iznimno nas veseli, ne samo kao predstavnike Koprivničko-križevačke županije, već i kao pojedince kojima je drago da ovakvi mladi ljude dolaze baš iz tvojeg kraja“

U petak, 9. svibnja župan Darko Koren i njegov zamjenik Ivan Pal održali su prijem za učenike Gimnazije „Fran Galović“ Vanessu Ivanković i Davida Emanuela Lukšića. Uz učenike na prijemu su bile i njihove mentorice Darija Kivač i Marina Furkes.

Da podsjetimo, Vanessa se u srijedu vratila sa Prvih otvorenih delfijskih igara za mlade koje su se održavale u Volgogradu. Mlada pjevačica natjecala se u kategoriji pop pjevanja, a izvela je tri pjesme: „Nakon svih ovih godina“ Bijelog Dugmeta, „Don’t rain on my parade“ Barbre Streisand i „When I was your man“ Brune Marsa. Vanessa i njezina mentorica pričale su o kako je uopće došlo do sudjelovanja u ovom projektu, dojmovima iz Rusije i budućim projektima.

S druge strane, učenik četvrtog razreda opće gimnazije nije sudjelovao na umjetničkom već na matematičkom natjecanju. David je u suradnji sa mentoricom Marijom Furkes snimio video u trajanju tri minute i prijavio ga na natječaj “Le-MATH: Learning Mathematics through new communication factors” i osvojio ulazak u finale međunarodnog natjecanja „MATH-Factor“ koje se održalo od 24. do 28. travnja na Cipru. U svom je videu objasnio „„Diffie – Hellman key exchange“ iz područja kriptografije, oduševio žiri i osvojio prvo mjesto na ovom međunarodnom natjecanju.

Župan Darko Koren istaknuo je kako je uvijek lijepo ugostiti mlade ljude koji su tek na početku života, a već su postigli velike uspjehe na području interesa. „Svaki takav uspjeh iznimno nas veseli, ne samo kao predstavnike Koprivničko-križevačke županije, već i kao pojedince kojima je drago da ovakvi mladi ljude dolaze baš iz tvojeg kraja“ dodao je župan.

Uz učenike i mentore, na prijemu je bio i ravnatelj Vjekoslav Robotić koji je zahvalio Županiji na podršci koju daje Gimnaziji „Fran Galović“ te je najavio događanje „Dan znanosti“ koje će se održati 31. svibnja u Koprivnici. Na „Danu znanosti“ okupiti će se više od 60 znanstvenika, planirano je 17 radionica i 7 predavanja, a sve s ciljem kako bi se znanost približila građanstvu.

 Odsjek za komunikacije i protokol