Gimnazijalci na Državnoj smotri simuliranih suđenja

U Zagrebu je u subotu, 7. ožujka, na Općinskom kaznenom sudu održana osma Državna smotra simuliranih suđenja u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja. Ove je godine sudjelovalo rekordnih 17 škola.
Ukratko, radilo se o građanskoj parnici gdje tužitelj Vjekoslav Marić tuži Krešimira Ćirića, profesora tjelesnog odgoja i gimnaziju jer je zbog njihove grube nemarnosti ozlijeđen na završnoj utakmici nogometnog prvenstva. Zanemarena prva ozljeda glave, dovela je do druge povrede s teškim posljedicama te zbog liječenja, fizičkih bolova i pretrpljenog straha tužitelj nije mogao završiti četvrti razred ni učiti za maturu. Četvrti razred mature položio je tek naknadno, godinu dana kasnije od svojih kolega i upisao fakultet. Tužitelj traži od tuženih da mu isplate iznos od 80.000 kuna zbog nanesene neimovinske štete.
Učenici su preuzeli uloge tužitelja, tuženih, svjedoka, sudskog vještaka i pred sucem Općinskog građanskog suda u Zagrebu Miletićem, u dvije simulacije suđenja pokušali dokazati odgovornost profesora i škole, odnosno da nisu odgovorni za nanesenu štetu, što su vrlo uspješno u oba slučaja i dokazali. Protivnici su nam u prvom krugu bili Drvodjelska škola u Zagrebu, a u drugom Gimnazija Antuna Vrančića iz Šibenika. Sudac je naše učenike posebno pohvalio zbog izuzetne uvjerljivosti te zavidnog poznavanja pravne terminologije.
U pripremama su nam svojim stručnim savjetima pomogli i suci Općinskog suda u Koprivnici: predsjednica Vuljak, predsjednik Građanskog odjela Magdić te viša sudska savjetnica Županijskog suda u Varaždinu, Stalna služba u Koprivnici, Tkalčec.
I na kraju čestitke našim učenicima Pauli Stančin, Ivani Markulin, Graciji Grošić, Ivi Sabolić, Sari Barić, Dominiku Dediću, Dini Rakiću i Borni Alviru.

Jasna Kraljić-Cmrk, prof.