Formiran stručni Tim za nadzor i pomoć u radu koprivničkog Doma za starije i nemoćne osobe

Županijski Stožer Civilne danas je nakon redovne koordinacije održao konferenciju za medije na kojoj su iznesene aktualne informacije o epidemiološkom stanju na području Koprivničko-križevačke županije te Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica iz kojeg su jučer u OB Koprivnica premješteni COVID-19 pozitivni štićenici. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić izvijestio je kako u posljednja 24 sata nema novih zaraženih, no kako se čekaju rezultati poslanih uzoraka koji bi s testiranja trebali doći u poslijepodnevnim satima.

 Što se tiče stanja u Domu za starije i nemoćne osobe, načelnik je kazao kako je napravljena opsežna epidemiološka obrada te kako će se na prijedlog župana se formirati stručni Tim za praćenje, nadzor i pomoć u radu Doma. „Na čelu Tima će biti resorna županijska pročelnica za zdravstvo i socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja, a uz nju će iz koprivničke bolnice biti glavni infektolog i koordinator za COVID-19  dr. Vesnica Mađarić, glavna medicinska sestra bolnice Ružica Evačić i medicinska sestra Snježana Vuljak te glavna županijska epidemiologija Draženka Vadla. Glavni zadatak Tima je da svakodnevnim praćenjem aktivnosti u Domu pomognu u provođenju i organizaciji svih potrebnih mjera za sprječavanje daljnjeg širenja bolesti COVID-19 “, pojasnio je načelnik Ljubić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije  Draženka Vadla rekla kako se očekuju nalazi testiranih osoba. „Testirali smo 35 štićenika, 23 djelatnika,  a u tijeku je uzimanje obrisaka iz stacionara 1 i 3. Poduzimaju se sve preventivne radnje kako bi se ova situacija stavila pod kontrolu“, kazala je ravnateljica Vadla te napomenula kako je na području županije zabilježeno i 11 osoba koje su ozdravile od COVID-19 infekcije.

U koprivničkoj Općoj bolnici „Dr. Tomislav Bardek“  na COVID-19 odjelu trenutno se u izolaciji nalazi 29 pacijenata, od kojih je 20 pozitivno na koronavirus, izvijestio je  Mato Devčić te dodao kako je tijekom jučerašnjeg dana u bolnicu zaprimljeno 17 štićenika Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica koji su adekvatno zbrinuti. „Zdravstveni sustav i socijalni sustav rade u sinergiji, a imenovali smo i stručni tim koji će pomoći  Domu za starije i nemoćne osobe. U timu su i tri zdravstvena djelatnika iz bolnice, iznimno stručne i iskusne osobe u kontroli, nadzoru i upravljanju hospitalnim infekcijama i biti će vrlo vrijedan doprinos ovoj situaciji koja će se, uvjeren sam  u idućih nekoliko tjedana riješiti„ istaknuo je ravnatelj Devčić.

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica Vesna Križan, osvrnula se na trenutnu situaciju u ustanovi kazavši kako unatoč svim naporima i provedenim mjerama nije bilo moguće spriječiti ulaz koronavirusa jer Dom od početka epidemije radi u punom kapacitetu.“ Radimo na reorganizaciji i razmještaju štićenika, dezinficirali smo sve sobe i učinili smo sve što je u našoj moći kako bi situacija bila pod kontrolom. Hvala Stožeru na podršci i opremi, vodimo borbu u skladu s protokolima. Ne osjećam se odgovornom za ovu situaciju i  sigurna sam da nitko nije htio da virus uže u naš Dom“, kazala je ravnateljica te dodala “ Testirali smo više od 70 štićenika te 60-ak zaposlenika, no nažalost problem se pojavio zbog  osoba koje su bile asimptomatski nosioci. I jučerašnjih 13 štićenika koji su prebačeni u bolnicu nisu imali nikakvih simptoma. Sve radimo u skladu s preporukama epidemiološke struke“, napomenula je Križan.

Što se tiče jučerašnjeg prijevoza štićenika Doma u koprivničku bolnicu, ravnateljica Križan je kazala kako je sve napravljeno prema stručnoj procjeni medicinskog tima Doma i na temelju njezine odluke iako je na koordinaciji županijskog Stožera civilne zaštite dogovoren prijevoz sanitetom županijskog Zavoda za hitnu medicinu. „S obzirom da nisu imali simptome bolesti, bilo nam je jednostavnije prebaciti ih medicinskim kolicima. Bili su u potpunosti zaštićeni svom opremom, kao i naši djelatnici i nitko nije bio medicinski ugrožen“istaknula je Križan.

Župan Darko Koren kazao je kako je činjenica o povećanju broja zaraženih u Domu nešto na što se u najvećoj mjeri nije moglo drugačije reagirati nego kao što se reagiralo te je naglasio kako je  u ovom trenutku najvažnije zaustaviti širenje zaraze.

Koliko tko snosi odgovornosti u ovom je trenutku teško reći i najlakše bi bilo donijeti odluku o smjeni ravnateljice. Međutim  sve ovo što nas je snašlo s povećanjem broja osoba pozitivnih u Domu, prilično je stručno, realno i objektivno obrazloženo od strane medicinske struke. Puno je veći problem kako da na adekvatan i stručan način odgovorimo u ovoj situaciji i prekinemo negativan trend povećanja broja pozitivnih u domu i ponovo se vratimo u normalan život. Naglašavam kako Stožer i sve njene sastavnice apsolutno odgovorno i kvalitetno obavljaju svoj dio posla“, kazao je župan Koren.

Osvrnuo se i na način jučerašnjeg prijevoza štićenika Doma u koprivničku bolnicu.

Moram priznati da sam bio iznenađen načinom prijevoza štićenika u bolnicu i odlukom ravnateljice Doma uz potvrdu medicinske struke koja je tamo bila prisutna, a nasuprot ranije odluke Stožera da se prijevoz obavi sanitetom županijskog Zavoda za hitnu medicinu. Na koordinaciji Stožera koja je sazvana odmah nakon spomenutog događaja epidemiološka struka nas je uvjerila kako nije bilo nikakvog zdravstvenog rizika za štićenike, djelatnike niti stanovnike. Nije izgledalo najbolje i od toga ne možemo pobjeći, no najvažnije je da nije bilo nikakvog zdravstvenog rizika“, zaključio je župan.

Služba ureda župana