Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova organizira Festival žena iz ruralnih područja KKŽ, kao jedinstveni projekt na području sjeverozapadne Hrvatske, koji se provodi već 5 godina, a posljednje dvije pod ovim nazivom. Na Festivalu sudjeluje 11 žena iz Podravine i Prigorja, koje će se predstaviti u narodnim nošnjama na štandovima, gdje će izložiti svoje uratke i ručne radove, kao i različite etno predmete te svoje proizvode: domaću hranu, kolače i piće. Uz puno mašte i ideja svaka kandidatkinja prikazuje priču, kojom pokazuje svoj rad, svakodnevni mar i različitu kreativnost te očuvanje tradicije.

Završna priredba Festivala ove godine će se održati 10. listopada u Goli.

Značaj i vrijednost ovog projekta je prepoznata i u okviru EU pa je Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije uvršten u kalendar događanja Odjela za ruralni razvoj u Europskoj komisiji (http://ec.europa.eu/agriculture/cap-communication-network/events-in-your-country/submit-your-activity/index_en.htm).

Nakon predstavljanja natjecateljica na izložbenim štandovima, koje će ocjenjivati žiri, u 16 sati će se pripremiti svečana povorka svih natjecateljica, te gostiju i predstavnika udruga i institucija, koja će mimohodom na konjskim zapregama proći ulicama Gole. Nakon toga je otvorena degustacija za sve posjetitelje. Program počinje u 18 sati, u kojemu će biti predstavljena svaka od 11 kandidatkinja. U zabavnom dijelu programa će nastupiti članovi KUD-a Ždala i udruge “Prekodravski zvon” iz Gole te polaznici dječjeg vrtića.

Povjerenstvo poziva posjetitelje da sudjeluju u ovom vrijednom projektu te da budu podrška kandidatkinjama, koje će pokazati sve ono što rade i čime se bave na svojim gospodarstvima, svakodnevni život sa svim posebnostima našega kraja, kao i tradiciju i bogatstvo kulturne baštine Podravine i Prigorja.

Predsjednica PZRS-a: Verica Rupčić